Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Накратко: Хакинен ще участва в ROC, Грожан и Магнусен издават автобиографии, Ковалайнен...

Накратко: Хакинен ще участва в ROC, Грожан и Магнусен издават автобиографии, Ковалайнен с рали титла

1442
0
Мика Хакинен
Мика Хакинен; снимка: Мерцедес

Мика Хакинен ще участва в Състезанието на шампионите (ROC – Race of Champions) и заедно с Валтери Ботас ще сформира екипа на Финландия за Купата на нациите

Надпреварата ще е на лед и ще се проведе на 5-6 февруари 2022 г. в Швеция.

„Радвам се, че ще се върна на писта и ще участвам в ROC. Това състезание е различно от Формула 1, но на мен ми харесва битката. Освен това карането на сняг и лед изглежда зрелищно. Планирам да потренирам у дома, във Финландия преди надпреварата“, сподели двукратният F1 шампион.

Ботас каза, че двамата с Мика са добри приятели и се радвам, че ще се са съотборници в уникалната надпревара.

„Въпреки това в индивидуалните двубои ще се постараем да се победим един друг. Който и да надделее обаче, за феновете ще има интересно шоу“, допълни Валтери.

Ромен Грожан и Кевин Магнусен пускат скоро на пазара свои автобиографии

„В лицето на смъртта“ се казва разказът на Грожан за кариерата му във Формула 1. Заглавието е вдъхновено от катастрофата на французина в началото на миналогодишната Гран при на Бахрейн. Автобиографията ще излезе първо на френски, подготвя се и издание на английски. Грожан разказва за препятствията, които е преодолял от началото на кариерата си до напускането на F1.

Магнусен съобщи, че неговата автобиография ще излезе през ноември. Тя, също като тази на бившия му съотборник в Хаас, е основно за кариерата му във Формула 1. Датският пилот бе в Макларън през 2014 и 2015 г., в Рено за 2016-та и в Хаас от 2017 до 2020 г. Автобиографията е написана с помощта на познат на състезателя журналист. Казва се „Всичко или нещо – моите години във Формула 1“. Първоначално ще излезе на датски.

Магнусен напусна F1 в края на сезон 2020. Тази година той кара за Чип Ганаси Рейсинг в САЩ. Освен това бе привлечен в екипа на Пежо и догодина ще кара в шампионата за издръжливост, включително 24 часа на Льо Ман.

Хейки Ковалайнен спечели титла на рали в Япония

Пилотът, който се състезава във Формула 1 от 2004 до 2013 г., продължи кариерата си в други автомобилни шампионати. Един от тях бе националното рали първенство на Япония, в което финландецът кара Тойота GT86 с навигатор Кае Сатигава. Екипажът се състезава в клас JN-2.

„Благодаря на Сае и отбора си. Предстоят няколко много натоварени седмици, през които ще редувам Super GT и рали“, коментира в социалните мрежи Ковалайнен.