Начало Рали Нани Рома с първа етапна победа в Дакар 2013

Нани Рома с първа етапна победа в Дакар 2013

52
0
X-raid,Нани Рома

Петият ден на рали Дакар не доведе до решителни промени в генералното класиране. На „кратката“ състезателна отсечка от Арекипа до Арика борбата между Насър Ал-Атия и Стефан Петерханзел се разви в полза на французина. Пилотът на X-Raid успя да натрупа 5 минути преднина в 172 километровия участък спрямо катарския си съперник. Така разликата между двамата вече е почти десет минути. Силно каране за пореден път направи и Жинел де Вилер. Южноафриканецът успя да се класира на четвърто място и да защити по този начин третата си позиция във временното класиране.

Победител в петия етап пък бе испанецът Нани Рома. Съотборникът на Петерханзел направи своя удар и успя за поредна година да спечели етапна победа. Първоначално преминаването на ралито в Чили бе предшествано от 284 километров свързващ етап, преди да започне 172 км състезателна отсечка. В нея преобладаваше прочутия прахообразен пясък Fesh-Fesh, който освен че влиза навсякъде, много често крие под себе си и камъни.

Освен това пилотите трябваше да преодолеят множество дълбоки каньони в този пети ден. И тъй като трасето не бе особено взискателно към пилоти и машини, в първите 70 км Нани Рома, Ал-Атия, Карлос Сайнц, Роби Гордън, Жил де Вилер и Петерханзел се движеха на по минута помежду си.

След като загубиха напълно шансовете си за победа, Сайнц и Гордън караха доста освободено. Стартиралият от пета позиция Нани Рома пък се възползва максимално от стартовия ред. Ал-Атия пък успя да пресече първи финала, но загуби време спрямо директните си конкуренти.

„Не успяхме да направим силно каране днес“, обясни катарецът. „Направихме грешка при навигацията и леко объркахме пътя. Като цяло обаче загубата на време не бе фатална.“

Рома успя да пресече отсечката за 1:49 ч. Неговият колега Стефан Петерханзел пък се класира втори на 1:23 мин зад водача. По този начин той не само запази водачеството си в генералното класиране, но и дори успя да увеличи преднината си пред Ал-Атия.

„Трасето бе късо, но интензивно“, обясни Петерханзел. „Успях бързо да настигна Шишери и след няколко минути го изпреварихме. Беше чудесно. В края имаше дълга отсечка през планините. Беше хлъзгаво, но приятно от пилотска гледна точка.

В края пък имаше Fesh-Fesh и бе трудно, но важно да намерим правилния път. А Насър бе оставил хубави следи, така че бе чудесно да го следваме. На места пътя бе каменист и карахме предпазливо.“

Жинел де Вилер защити третото си място в генералното класиране с четвърто време в петия ден. Той изостана на 1:51 мин от победителя Рома. В общото класиране обаче разликата между него и Петерханзел е малко повече от половин час.

„Доста непретенциозен етап спрямо тези от първите дни“, обясни южноафриканецът. „Въпреки това трябваше да сме внимателни. Опитахме да се опазим от спукани гуми в началото и за щастие се опазихме. За съжаление обаче в каньоните прегряхме спирачките си и трябваше да изчакаме известно време да се охладят. Освен това загубихме и време заради прахта, вдигана от Шишери. Едва след като го изпреварихме, успяхме да намерим своя ритъм.“

Шишери от своя страна имаше сериозни проблеми с хидравличната си система и това го изстиска физически. Именно заради това той бе изпреварен и от част от съперниците си, а в крайна сметка изостана на четвърт час от победителя. Ръцете му трепереха след неравната борба с машината в края на етапа, но все пак успя да запази шестото си място в генералното класиране.

Роби Гордън и Карлос Сайнц се класираха трети и пети в този етап, но американецът изостава с близо 6 часа, а испанецът с 3:20 ч.

Днес на пилотите предстои доста дълъг етап в Чили от Арика към Калама. Първо ще има 291 км свързваща отсечка преди да започне 438 километровия скоростен етап.

Резултатите от петия ден (топ 10):
01. Рома/Перен (Mini) – 1:49:40 ч.
02. Петерханзел/Котре (Mini) +1:23 мин.
03. Гордън/Уолч (Hummer) +1:41
04. Де Вилер/Фон Цитцевиц (Toyota) +1:51
05. Сайнц/Готшалк (Buggy) +3:41
06. Новицки/Зилцов (Mini) +5:10
07. Ал-Атия/Круз (Buggy) +6:01
08. Спинели/Хадад (Mitsubishi) +6:41
09. Теранова/Фиуза (BMW) +7:15
10. Соуса/Рамало (Great Wall) +7:54

Общо класиране след петия етап (топ 10):
01. Петерханзел/Котре (Mini) – 10:55:32 ч.
02. Ал-Атия/Круз (Buggy) +9:54 мин.
03. Де Вилер/Фон Цитцевиц (Toyota) +33:50
04. Новицки/Зилцов (Mini) +37:35
05. Рома/Перен (Mini) +37:43
06. Шишери/Гарсен (SMG-Buggy) +56:34
07. Шабо/Пило (SMG-Buggy) +1:10:35 ч.
08. Ерандонеа/Деброн (SMG-Buggy) +1:18:17
09. Гадасин/Кузмич (G-Force Proto) +1:31:46
10. Томасe/Ларок (Buggy-MD-Rallye) +1:32:46