Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Напредъкът на Ферари се дължи на подобрение в множество различни аспекти от...

Напредъкът на Ферари се дължи на подобрение в множество различни аспекти от работата на тима

3363
0
Шарл Льоклер, Ферари
снимка: Ферари

Отборът на Ферари има сериозен прогрес в представянето си през 2021 г. в сравнение със сезон 2020 във Формула 1. Напредъкът се дължи на правилно избраните области за развитие на SF21 в сравнение със злополучния SF1000, както и положително развитие в редица аспекти от дейността на екипа. Според немското списание Ауто Мотор унд Шпорт тазгодишният болид на Скудерията е бил най-бърз в завоите в първите четири надпревари. Изчисленията са на инженери от Мерцедес, които са използвали GPS данни, за да ги направят. Задвижващата система на Ферари била с 15-20 к.с. по-слаба от тези на Мерцедес и Хонда. Напредъкът при електрическата част от системата обаче е много сериозен и носи големи ползи на тима.

В Маранело са работили по SF1000 до края на сезон 2020, за да установят със сигурност дали правилно са набелязали проблемните области по болида. Другата цел е била да се разбере дали данните от изследванията в аеротунела и тези на писта съвпадат. Ферари избра също така да работи по задната част на колата, тъй като е било установено, че стесняването й носи повече ползи, отколкото стесняване на носа. Трудът е съсредоточен върху високото челно съпротивление, липсата на аеростабилност, огромното износване на гумите и е постигнато значително подобрение в управляемостта на болида.

Прогрес има и в други аспекти от дейността на Ферари като спиранията в бокса и стратегията

С пилотите е работено специално, за да разбират по-добре поведението на гумите си. Увеличен е броят на инженерите, отговарящи за оперирането с гумите. По отношение на стратегията се избират по-консервативни варианти. Акцентира се повече върху предварителната подготовка, тъй като свободните тренировки са с намалено времетраене. В Маранело отчитат напредък по всеки един от тези показатели.

„Понастоящем по-важно от резултатите е да покажем, че имаме напредък във всички области“, посочи шефът на Скудерията Матия Биното. „В състояние сме да разпознаваме слабостите си и да ги поправяме. Нищо не се случва от днес за утре, но вървим по правилния път към върха.“