Начало Moto News Напускането на Бриджстоун е лоша новина за МотоGP, смята Роси

Напускането на Бриджстоун е лоша новина за МотоGP, смята Роси

36
0
Бриджстоун

Напускането на Бриджстоун след сезон 2015 г. на МотоGP е лоша новина за спорта, смята деветкратният световен шампион Валентино Роси.

Японската компания обяви официално едногодишно продължаване на договора си като доставчик на гуми за първенството. След приключването на следващия сезон тя ще прекрати участието си в сериите. Заявки за нов доставчик се приемат до 22 май.

Голяма изненада. Честно, наистина се натъжих – коментира Роси. – Смятам, че това е лоша новина, защото според мен качеството на Бриджстоун е много, много високо. Не съм сигурен дали друг доставчик ще е в състояние да достигне такова ниво. Освен това съм леко притеснен. За последно карах мотор от МотоGP с различни гуми през 2007 г. и след това Бриджстоун бяха огромно подобрение.

Смяната на гумите ще съвпадне с въвеждането на единни ECU система, хардуер и софтуер:

Спортът ще се промени много през 2016 г., като всичко това вероятно ще доведе до сериозно адаптиране стиловете на каране. Освен това доставката на гуми може да е отворена, нали? Още не е решено дали ще остане само един доставчик или ще са повече. В началото бях много положително настроен към това да се работи с една-единствена компания. Опитът през изминалите години показа, че съответната фирма прави някои неща добре, други не толкова. Би било интересно да има избор.

Съотборникът му Хорхе Лоренцо сподели, че е доволен от работата на Бриджстоун, въпреки някои първоначални затруднения. Той се надява бъдещият доставчик на гуми „да слуша пилотите и да има желание да направи гумите, които ние искаме”.

Според Дани Педроса безопасността трябва да е първото изискване към новия доставчик:

В момента има чудесен баланс между загряване на гумите, представяне, издръжливост и сигурност. От миналото знаем, че се изисква време, за да се постигне това. Промяната ще е голяма за всички в началото. Първото нещо, което трябва да се изиска, е безопасна гума, тъй като караме с много висока скорост. На някои трасета асфалтът е по-агресивен към гумите, отколкото на други.