Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Не са открити доказателства Волф да е използвал вътрешна информация при купуването...

Не са открити доказателства Волф да е използвал вътрешна информация при купуването на акции

1114
0
Тото Волф
Тото Волф; снимка: Мерцедес

Немският регулатор BaFin не е открил доказателства за търговия с вътрешна информация във връзка с покупката от страна на Тото Волф на акции от Астън Мартин

Файненшъл Таймс съобщи, че от организацията са потвърдили разглеждане на ситуацията от миналата година. Информацията е била предадена и на британския регулатор Financial Conduct Authority (FCA). BaFin не са открили доказателства, които да доведат до разследване на сделката. От FCA пък са отказали коментар. Файненшъл Таймс цитира запознат източник, според когото британската организация също не е провела разследване.

Причината за съмненията бе, че акциите на Астън Мартин се качиха с около 60%, след като Мерцедес-Бенц увеличи дела си в британския автомобилен производител. Няколко месеца преди това Волф купи акции от компанията. За него се говореше, че може да оглави Астън Мартин, тъй като с главния акционер Лорънс Строл са приятели. Австриецът отхвърли тези слухове и настоятелно повтори неколкократно, че това е частна инвестиция и няма нищо общо с включването на бранда във Формула 1.

Сделката на шефа на Мерцедес F1 се случи през април 2020 г. През май ръководителят на Мерцедес AMG Тобиас Мьорс бе назначен за главен изпълнителен директор на Астън Мартин. През октомври бе обявено увеличаването дела на щутгартския концерн, който има акции в британската компания от 2013 г.

Според последното споразумение между Мерцедес и Астън Мартин компанията от Щутгарт предоставя на британския производител задвижващи системи за конвенционални, хибридни и електрически автомобили.

Волф пък притежава малко над 33% от тима на Мерцедес във Формула 1. В екипа от Бракли той е акционер заедно с Даймлер и Инеос

Даймлер продаде повече от половината си дял на компанията на Джим Ратклиф, като сделката ще бъде окончателно приключена по-късно тази година.