Начало Рали Нювил надви Ожие с 0.7 сек в Сардиния след невероятна битка

Нювил надви Ожие с 0.7 сек в Сардиния след невероятна битка

59
0

Тиери Нювил с Хюндай спечели рали Сардиния след невероятна битка със Себастиен Ожие от М-Спорт с Форд Фиеста, която продължи до последните метри от надпреварата.

Денят започна с аванс от 3.9 сек за Ожие, но белгиецът постепенно намали този аванс в следващите 3 отсечки и преди финалния пробег той беше само 0.8 сек.

Така всичко трябваше да се реши във финалния 20-и пробег, в който Нювил даде всичко от себе си и беше по-бърз с 1.5 сек. Това му отреди крайния успех с едва 0.7 сек. след 313.46 състезателни километра.

Това е третата най-малка разлика в историята на WRC след тази между Себастиен Ожие и Яри-Мати Латвала в Йордания през 2011 г. – 0.2 сек, и тази между Маркус Грьонхолм и Себастиен Льоб в Нова Зеландия през 2007 г. – 0.3 сек.

„Трябваше да опитам да спечеля, каза Нювил след финала. – Дадох всичко от себе си. Беше страхотна битка. Благодаря много на тима си.”

Tрети на близо 2 минути след победителя остана Есапека Лапи с Тойота, който се възползва от проблемите на съотборника си Яри-Мати Латвала, който получи повреда в алтернатора и не може да стигне до сервиза на собствен ход след края на последния етап вчера.

Хейдън Падън с Хюндай завърши 4-и, следван от Мадс Остберг със Ситроен C3, като двамата също водеха сериозна битка. Шести се нареди Крейг Брийн със Ситроен, а Латвала, който получи 10 минути наказание след драмата вчера, все пак завърши 7-и, пред От Танак с Тойота.