Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Никола Цолов 11-ти в неделната F3 надпревара на Силвърстоун (обновена)

Никола Цолов 11-ти в неделната F3 надпревара на Силвърстоун (обновена)

981
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Любомир Асенов/lap.bg

Никола Цолов завърши 11-ти в неделната надпревара от кръга на Формула 3 във Великобритания. Българският пилот на АРТ Гран при стигна до 11-ото място в състезанието, в което обаче накрая заваля и той загуби позиции. На пистата завърши 13-ти, но след наказания за други пилоти се върна на 11-то място.

Леонардо Форнароли бе на първа позиция за неделната F3 надпревара на пистата Силвърстоун. От първа редица до него потегли Оливър Гьоте. Никола Цолов бе 23-ти на грида

На старта Форнароли поведе чисто. Зад него Пепе Марти взе втората позиция пред Гьоте, който си я върна почти веднага. Цолов направи страхотен старт и отиде 14-ти – почти десет места по-напред от стартовата си позиция. Люк Браунинг излетя от пистата във втората от общо 22 обиколки след удар с Хю Бартър. Джони Едгар и Кайо Колет бяха с повреди по болидите от други инциденти. На пистата излезе кола за сигурност.

Сейфти карът се прибра в края на шестата обиколка от състезанието. Цолов, който се опитваше зад сейфти кара да запази температурата в гумите си, запази мястото си в колоната. Всички бяха със сухи гуми в днешното състезание след вчерашните трудни решения дали и кога да сложат гуми за мокро. На Силвърстоун не валеше, но времето бе мрачно и облаци покриваха небето. Температурите бяха много ниски: под 15 градуса на въздуха и под 19 на пистата.

Зак О’Съливан бе следващият пилот с проблеми – спря на пистата в осмия тур след докосване с Кейлън Фредерик. Цолов взе едно място и отиде 13-ти

В колоната настана известно спокойствие. В средата на дистанцията Форнароли продължаваше да води на около 0,6-0,7 сек пред Гьоте. Марти заемаше третото място, следван от Пол Арон, Кристиан Менсъл, Габриел Бортолето и т.н. Цолов продължаваше да е 13-ти. До 14-ия тур отиде 11-ти.

В 15-ата обиколка на Арон му казаха по радиото, че при съперниците пред него започват проблеми с гумите. Той изпревари Марти и взе третото място. Кейлън Фредерик излетя от трасето след сбутване с Дино Беганович. Започваше да вали. В 17-ата обиколка Роберто Фария се разби на Луфийлд след поредното сбутване на пистата – неговото бе с Тони Смит. Арон поиска екипът му да докладва Марти на рейс контрола – за избутване и изпреварване зад сейфти кара. Мини получи предупреждение за неспазване ограниченията на пистата.

Надпреварата бе рестартирана за последните две обиколки. Във финалния тур Кайо Колет успя да изпревари и Цолов, и Монтоя. Никола завърши 13-ти на трасето, след като и Тони Смит мина напред. Състезанието спечели Гьоте, който бе успял да мине пред Форнароли в 15-ата обиколка. Трети бе Марти.