Начало Други Никола Цолов записа второ време в квалификацията на Хунгароринг

Никола Цолов записа второ време в квалификацията на Хунгароринг

1983
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Спас Генев

Никола Цолов остана втори в квалификацията на пистата Хунгароринг. Българският пилот записа най-добрия си резултат в такава сесия от началото на сезона. Времето на Никола Цолов беше за 1:34.168 мин. Пред него остана съотборникът му в АРТ Гран при Лорънс Ван Хюпен. Никола Цолов имаше голям късмет, след като квалификацията беше прекъсната заради инцидент на Люк Браунинг от тима на Хайтек.

Хунгароринг е домакин на осмия кръг от сезон 2024 във Формула 3. Състезанията се провеждат на добре познатата писта с дължина 4.381 км и разположена близо до Будапеща. Това е един от последните кръгове за тазгодишната кампания в поддържащия шампионат на F1.

По-рано днес се проведе единствената тренировка на Хунгароринг. Никола Цолов даде 18-то време на унгарското трасе. Българският пилот изпитваше известни затруднения с гумите на толкова нагорещения асфалт. Най-бърз беше Мари Боя, следван от Мартиниус Стеншорн и Люк Браунинг

Времето преди началото на квалификацията на Хунгароринг отново беше слънчево и много горещо. Температурата на въздуха беше 31 градуса по Целзий, а тази на асфалта беше над 50. Това щеше да създаде трудности за гумите и спирачките на болидите от Формула 3. Началото на сесията беше забавено с няколко минути поради оперативни причини.

Почти всички пилоти от F3 излязоха на пистата веднага след началото на квалификацията. Това предизвика огромен трафик на Хунгароринг. Никола Цолов даде 8-мо време след първия си опит, докато лидер стана София Фльорш. Цолов беше изместен с една позиция напред.

В следващите минути имаше сериозни размествания в подреждането. Рамос поведе, следван от Гьоте и Боя. Беганович на свой ред поведе, преди да бъде изместен от Бедрин. Междувременно редица пилоти, включително Никола Цолов, изпитваха затруднения да задържат автомобилите си на трасето. Фльорш се завъртя на завой №11 и предизвика развяване на жълти флагове. Цолов остана 26-ти след първите опити на Хунгароринг, докато лидер беше Джош Дюфек.

Трафикът на Хунгароринг отново беше много сериозен след вторите излизания на пилотите от Формула 3. Браунинг даде трето време, докато Ван Хюпен поведе. Леон на свой ред записа най-добрата обиколка, пред да бъде изместен от Форнароли. Никола Цолов даде 21-во време и изоставаше с повече от секунда спрямо лидера.

В последните минути на квалификацията пилотите от Формула 3 се върнаха на пистата с нови меки гуми, за да опитат да подобрят времената си. Ван Хюпен оглави класирането, плътно следван от Никола Цолов. Междувременно Люк Браунинг (Хайтек) се удари в стената в предизвика преждевременен край на квалификацията на Хунгароринг.

Инцидентът на Браунинг се оказа добра новина за Ван Хюпен и Никола Цолов. Двамата пилоти заеха първите две места в днешната квалификацията на пистата Хунгароринг. Трети остана Леонардо Форнароли от тима на Трайдънт. Четвърти и пети останаха Ноел Леон (Van Amersfoot Racing) и Сантиаго Рамос (Трайдънт). Шестото място беше заето от Джошуа Дюфек (AIX Racing). Топ 10 допълниха Лук Браунинг, Сами Мегатуниф (Трайдънт), Тим Трамниц (MP Моторспорт) и Кристиан Менсъл (АРТ Гран при). Очаква се Браунинг да загуби свовето време.