Начало Други Никола Цолов ще запише ново участие в Еврокупа-3

Никола Цолов ще запише ново участие в Еврокупа-3

567
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Спас Генев

Никола Цолов се завръща за втори състезателен уикенд в шампионата Еврокупа-3. Българският състезател се включва в седмия кръг от сезон 2023, който е на пистата „Рикардо Тормо” във Валенсия.

Цолов дебютира в Еврокупа-3 в по време на петия кръг, който се проведе на пистата „Херес“. Там той записа две втори места, две спечелени квалификации и две най-бързи обиколки в надпреварите. Тези класирания му донесоха 42 точки. Така той заема девето място във временното класиране, макар да е записал само едно участие

Еврокупа-3 е напълно нов шампионат, който стартира по-рано тази година. Това е една от връзките между Формула 4 и Формула 3. Шампионатът е базиран в Испания и се явява алтернатива на европейската Формула Регионал и Евроформула Оупън.

В Еврокупа-3 пилотите се състезават с болиди Tatuus F3 T-318 с модернизиран аеропакет, които са с турбо двигатели Алфа Ромео-Аутотекника с обем 1.75 литра и мощност 270 конски сили.

Този уикенд се провежда предпоследния седми кръг от сезон 2023 в Еврокупа-3. Домакин на събитието е Рикардо Тормо. Трасето е с дължина 4.005 км и разположено близо до Валенсия. Рикардо Тормо е известно трасе заради факта, че е домакин на състезания от MotoGP. В миналото тук са се провеждали тестове от F1, както и състезания от WSBK и Формула Е. Световният електрически шампионат с едноместни болиди продължава да прави тестове тук.

Никола Цолов отново ще се състезава за тима на GRS. Вчера той замина за Валенсия веднага след края на тестовете във Формула 3 на пистата в Барселона. Българинът даде четвърто и шесто време в сутрешните сесии. В края на двата дни изпитания той бе съответно 10-ти и 19-ти.

Този път Никола Цолов ще си партнира с Карл Бенет. Младият британски състезател записа първи старт с отбора на GRS.

Програмата за уикенда включва две свободни тренировки по 40 минути в събота, две квалификации по 15 минути и две състезания в неделя – всяко по 30 минути плюс 1 обиколка.

Подобно на Херес, Никола Цолов познава отлично пистата „Рикардо Тормо“ от времето, което прекара в испанската Формула 4. Българският лъв спечели и трите надпревари на трасето край Валенсия.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Eurocup-3 (@eurocup_3)