Начало Други Никола Цолов завърши 25-ти в едно много трудно състезание на Хунгароринг

Никола Цолов завърши 25-ти в едно много трудно състезание на Хунгароринг

457
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Спас Генев

Никола Цолов завърши на 25-та позиция в основното състезание на пистата „Хунгароринг“. Българският състезател потегли десети. С напредване на състезанието, Цолов допусна няколко грешки и имаше проблеми с гумите. Пилотът на АРТ Гран при получи и наказание от 10 секунди заради контакт със свой съперник. Така в крайна сметка той се смъкна до една от последните позиции в класирането.

Унгария прие седмия кръг от сезон 2023 в F3. Домакин на двете надпревари е Хунгароринг. Пистата е с дължина 4.381 км и е разположена недалеч от столицата Будапеща. Днес Цолов записа втория си старт на унгарското трасе. Българският лъв бе наказан заради инцидент с Пепе Марти и потегли с три места назад спрямо резултата си от квалификацията.

Времето преди началото на основното състезание бе сухо и слънчево. Рейс контролът обяви, че дистанцията ще бъде 19 обиколки, колкото бе и във вчерашния спринт.

Цолов спечели една позиция след старта на основното състезание на Хунгароринг. Състезателят на АРТ Гран при бе изпреварен от Кристиан Менсъл. В челото водеше Зак О’Съливан пред Дино Беганович, Леонардо Форнароли, Франко Колапинто и Оливер Гьоте

Никола Цолов запази десетото след първите три тура. Българският лъв бе изпреварен от Марти в началото на обиколка №4 от основното състезание на Хунгароринг. В челото О’Съливан запазваше първото място и записа най-бързата обиколка. Втори се движеше Беганович, следван от Форнароли, Колапинто, Гьоте, Арон, Едгар, Бортолето, Менсъл и Марти.

Никола Цолов допусна грешка в началото на осмата обиколка. Пилотът на АРТ Гран при спря прекалено късно за първи завой и загуби две позиции. По-назад Себастиан Монтоя получи черно-оранжев флаг и влезе в бокса.

Цолов загуби позиция и от Тейлър Бърнард (Jenzer Racing). Така българският състезател зае 14-тата позиция и започна все повече да се отдалечава от зоната на точките. Междувременно О’Съливан водеше с аванс от 3.4 сек. спрямо Беганович. Зад тях имаше групичка, в която се движеха Колапинто, Гьоте, Форнароли и Арон.

Никола Цолов загуби още едно място в 11-тата от общо 19 обиколки на пистата „Хунгароринг“. Новобранецът бе изпреварен и от Хю Бартър (Кампос Рейсинг).

За съжаление, Никола Цолов продължаваше да губи скорост в следващите няколко тура. 16-годишният състезател бе изпреварен и от своя съотборник Грегоар Соси и победителят от вчерашния спринт Габриеле Мини (Хайтек). Цолов получи и 10-секундно наказание от стюардите заради предизвикване на инцидент. В челото О’Съливан водеше с комфортен аванс спрямо Беганович. Най-оспорваната борба се водеше в позициите около топ 10.

В крайна сметка Цолов завърши на 25-а позиция в едно тежко състезание на Хунгароринг. Българският лъв имаше проблеми с гумите в последните обиколки и загуби редица позиции. Цолов пресече финала 22-ри, но бе изместен с три места по-назад заради наказанието, което получи от стюардите. Самата надпревара бе спечелена от Зак О’Съливан (Према), следван от своя съотборник Дино Беганович и Франко Колапинто (MP Motorsport).