Начало Други Никола Цолов завърши сезон 2024 във Формула 3 с три победи

Никола Цолов завърши сезон 2024 във Формула 3 с три победи

39
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Никола Цолов направи огромна крачка напред във втория си сезон във Формула 3. Българският пилот записа три победи през тазгодишната кампания и финишира 11-ти в крайното класиране. Има немалка вероятност Никола Цолов да напусне F3 и да продължи кариерата си другаде.

Никола Цолов имаше силен старт на сезона. 17-годишният състезател финишира четвърти в спринта на пистата в Бахрейн. Той призна, че проблем с мотора му е попречил да спечели надпреварата. После той финишира 11-ти в основния старт и остана на косъм от зоната на точките

После последва серия от 4 старта, в които Никол Цолов изпитваше затруднения и остана далеч от 10. Пилотът на АРТ Гран при се забърка и в ненужен инцидент, заради който беше наказан.

Първата победа на Никола Цолов дойде в спринтовото състезание в Монако. Българският лъв потегли от полпозишън, след като даде 12-то време в квалификацията. В самия спринт той се справи блестящо и най-накрая се качи на най-високото стъпало на подиума. Така за първи път беше чут българския химн в поддържаща серия на F1. В основния старт Никола Цолов остана извън зоната на точките, след като се удари със свой съперник.

После българинът спечели спринта на пистата Ред Бул Ринг в Австрия. Пилотът на АРТ Гран при отново се представи много силно и дори записа и най-бързата обиколка. На следващия ден той финишира пети и добави още точки към актива си.

На Силвърстоун Никола Цолов финишира пети в спринта, който беше отложен заради лошите метеорологични условия. После той изкара едно тежко състезание, в което финишира 15-ти и не взе точки.

В Унгария Никола Цолов остана едва 29-ти в спринта след контакт със съперник. Но в неделя той записа най-силното си представяне и грабна победата. По този начин българинът се доближи до топ 10 във временното класиране. Това беше и първи успех за него в основна надпревара

Седмица по-късно Никола Цолов беше принуден да пропусне уикенда в Белгия. Пилотът на АРТ Гран при беше отстранен заради участието си с Еврокупа-3 на Спа по-рано тази година. Така той пропусна възможността да спечели още точки и да се изкачи в общото подреждане.

На финала на кампанията на Монца, Цолов записа 19-о и 17-о място в двете състезания. В двата случая опитите му за по-добро класиране бяха провалени от лошо преценени опити за атака на негови съперници, които го удариха или му попречиха да мине напред.

Този сезон във Формула 3 участваха общо 34 пилоти, като 28 от тях успяха да вземат точки. Никола Цолов завърши на второ място по победи с 3. Пред него бе само протежето на Ред Бул Арвид Линдблад, който записа 4 победи. Общо 12 пилоти триумфира в общо 20 състезание през сезон 2024 във Формула 3. Това беше и последната кампания, в която се използва настоящата генерация болиди. По време на уикенда на Монца беше представен новия F3 болид, който дебютира догодина.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NT 🦁 (@nikola_tsolov)