Начало Избрани Норис: Целта ми в края на състезанието в Сингапур беше да защитя...

Норис: Целта ми в края на състезанието в Сингапур беше да защитя второто място

1486
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис финишира на второ място в Гран при на Сингапур. Пилотът на Макларън призна, че основният му фокус в последните обиколки на надпреварата е бил да запази своята позиция, отколкото да атакува лидера Карлос Сайнц.

Норис потегли от четвърта позиция в състезанието на пистата Марина Бей. Британецът спечели няколко позиции след спиранията в бокса на Шарл Льоклер и Джордж Ръсел. Норис бе на малко повече от секунда спрямо Сайнц. Двамата водеха колоната, докато зад тях идваха автомобилите на Мерцедес, които бяха с много по-свежи гуми

Сайнц реши да намали малко темпото и да позволи на Норис да използва DRS. По този начин двамата се защитаваха от Ръсел, който се залепи плътно зад тях. Норис се защитаваше герой от атаките на своя съперник. В последната обиколка състезателят на Макларън леко удари стената, но продължи напред. Не такъв обаче беше късметът на Ръсел, който отпадна от надпреварата и изпусна сигурен подиум.

Норис имаше реална възможност да атакува Сайнц и да опита да заеме неговото място. Пилотът на Макларън обаче обясни, че за него е било по-важно да защити второто място, отколкото да притиска испанеца.

„Целта ми в края на състезанието в Сингапур беше да защитя второто място. Джордж се мъчеше да ме изпревари, тъй като имаше поне пет или шест десети предимство“, сподели Норис.

„Шансовете да изпреваря Карлос с може би една десета предимство бяха прекалено малки. Според мен, той изигра това доста умно. Честно казано нямаше нужда да опитвам да го атакувам“, продължи пилотът на Макларън. „Колкото повече го нападах, толкова по-уязвим щях да бъда за двете коли зад мен. Нямаше да бъда на подиума, ако действах по различен начин. В крайна сметка последните няколко обиколки бяха доста стресиращи“, добави Норис.

„В последната обиколка ударих стената, Джордж също я удари. Аз я ударих с предната част на колата и се паникьосах малко. Това повреди кормилното управление. Но за щастие, нямаше други поражения в колата“, завърши Ландо Норис.

Същевременно Андреа Стела каза, че е очаквал двете коли на Мерцедес да изпреварят Норис, тъй като са били с много по-свежи гуми

„Когато ги видях да отиват в бокса за чисто нови гуми медиум, си помислих, че ще ни задминат“, обясни Стела. „Това беше правилната гума за тази ситуация, като се има предвид дължината на стинта. Обмисляхме всъщност да спрем, но от друга страна нямахме такива гуми. Щяхме да бъдем с употребяван комплект софт и вероятно щеше да загуби още повече. Затова решихме да останем. Щяхме да направим питстоп случай на кола за сигурност, но не и в случай на виртуална кола за сигурност“, добави директорът на Макларън.

Стела също така добави, че Норис и Сайнц са щели да бъдат изпреварени, ако не са използвали тактиката с DRS.

„По-скоро от Мерцедес загубиха малко от набраната инерция и получиха сцепление заради по-новите си гуми. След това в последните три обиколки си казах: „Може би ще се справим“.

„Но не мисля, че щяхме да се справим без сътрудничеството с Карлос. Нека го наречем така, защото Карлос караше за себе си, но пък искаше Норис да бъде в неговия DRS обсег. Всъщност Карлос активно чакаше Ландо да влезе в DRS. Това в крайна сметка беше малко екипна работа между двама бивши съотборници, които донесоха за страхотен резултат и за двата отбора“, завърши директорът на Макларън.