Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ландо Норис наказан с 3 места назад на грида (обновена)

Ландо Норис наказан с 3 места назад на грида (обновена)

4009
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Макларън

Ландо Норис бе наказан с преместване с три места назад на стартовата решетка за Гран при на Азербайджан. Британският пилот на Макларън се класира шести в квалификацията, но ще стартира от девето място. Причината е неспазване на процедурата при показване на червен флаг.

Норис получи и 3 наказателни точки, което прави общо 8 в суперлиценза му

Ситуацията бе разследвана след квалификацията на пистата в Баку. Тя се разигра при второто спиране в Q1, когато Антонио Джовинаци катастрофира. Пилотът на Макларън доближаваше питлейна, когато сесията бе прекратена. Той изглежда се поколеба дали да влезе и в крайна сметка остана на трасето.

„Да влизам ли в бокса или да продължавам?“, попита той тима си.

„Ако можеш, влез.“

„Не мога. Твърде късно е“, каза след това Норис.

Според стюардите това е нарушение, въпреки че са взели предвид малкото време за реакция. Все пак са намалили санкцията, тъй като по принцип дават 5 места назад на грида за подобно нещо.

„Бях по средата и в един момент не знаех наляво ли да ходя или надясно. Веднага намалих, нямам усещането, че съм сторил нещо неправилно. А и вървях с доста висока скорост. Така че не знам. Не мисля, че сбърках“, обясни Норис преди решението да бъде оповестено.

След като разбра, че е наказан, Норис каза, че „санкцията е нечестна“

„Трудно е да се приеме, защото трябва да взимаме решения при скоростта, с която се движим. А аз мисля, че взех най-безопасното решение. Откъде да знам, можеше питлейнът да е блокиран, да е забранено влизането и тогава щеше да е съвсем различно: „Защо влезе, не трябваше да го правиш“. Нямах време да обсъдя нещата с инженера си. Постъпих както сметнах, че трябва.“

„И трите наказателни точки правят всичко още по-ужасно. Не заслужавам да ми бъдат начислени заради това, не съм направил нищо опасно. В определени ситуации определено трябва да премислят какво точно се случва. Не може да ми съсипват състезанието заради подобно решение. Смятам, че това е лошо отсъждане, нечестно наказание. Но положението е такова, каквото е, нищо не мога да направя.“