Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис: Помагам на Рикиардо доколкото е възможно

Норис: Помагам на Рикиардо доколкото е възможно

1419
0
Даниел Рикиардо и Ландо Норис, Макларън
Даниел Рикиардо и Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис постоянно се опитва да помогне на Даниел Рикиардо. В момента британският екип се намира на пета позиция при конструкторите и се нуждае от два автомобила в зоната на точките, за да спечели битката с Алпин.

Френският отбор има крехка преднина от 4 точки пред директния си съперник от Уокинг. Алпин разчита на постоянството на Алонсо и Окон, за да печели повече точки във всяка надпревара. В същото време незадоволителните резултати на Рикиардо пречат на Макларън да се доближи по-близо до водещите отбори.

Преминаването на опитния австралиец в легендарния британския отбор беше съпроводено с огромни очаквания. Въпреки всичко, Рикиардо изпитваше огромни затруднения с автомобилите на Макларън и постоянно изоставаше от по-младия си съотборник Ландо Норис. Едно от малкото изключения бе миналогодишното състезание на Монца. Тогава 33-годишният състезател донесе първи успех за британския отбор от близо 9 години.

Тази година Рикиардо продължава да изостава от Норис въпреки че и двамата имат почти еднакъв опит с новото поколение автомобили във Формула 1.

През последните седмици упорито се говори, че пилотът от Пърт ще бъде предсрочно освободен от Макларън за сметка на своя сънародник Оскар Пиастри. Действащият шампион в F2 е част от академията на Алпин, но заяви, че няма да кара за френския екип през 2023 г. Има вероятност Рикиардо да направи изненадващо завръщане в отбора от Енстън ако в крайна сметка напусне Уокинг.

Норис категорично заяви, че не прави опити да влоши положението на своя съотборник по какъвто и да е начин.

„Помагам на Рикиардо доколкото е възможно. В края на краищата трябва да се представяме добре като отбор, ако искаме да се преборим с Алпин“, каза Норис.

„Двамата виждаме едно и също по отношение на данните и всичко останало. Колите ни не са коренно различни.“

„Искам и двата автомобила да са в зоната на точките във всяко състезание. Освен това не играя никакви мисловни игри с Рикиардо.“

Миналият месец Норис коментира проблемите на Рикиардо. 22-годишният спортист предположи, че стилът на каране и характеристиките на автомобила на Макларън могат да бъдат причина за изоставането на австралиеца.

Имам чувството, че нашият автомобил е доста труден за управление“,  призна Норис. „Знаете ли, че дори Карлос [Сайнц] казваше, че болидът има доста специфични и уникални характеристики.“

„Някои от стиловете на шофиране не са тези, които научавате в детството си. Затова трябва да се адаптирате повече от необходимото.“

„Тази година автомобилът е много различен, тъй като  изчезнаха някои от качествата от миналата година. Ние въведохме други характеристики, заради които трябваше да променя стила си на каране. Същевременно трябваше да свикна с колата. Познавам този автомобил като ръката си не само защото съм в  Макларън от четири години“, допълни Ландо Норис.