Начало Избрани Норис: Резултатът в Сингапур надмина очакванията ни

Норис: Резултатът в Сингапур надмина очакванията ни

1001
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Макларън записа един от най-добрите си отборни резултати от началото на сезон 2022 в F1. Британският отбор спечели 22 точки в Гран при на Сингапур след като Ландо Норис и Даниел Рикиардо финишираха четвърти и пети на пистата Марина Бей. Благодарение на това постижение и двойното отпадане на Алонсо и Окон, Макларън измести Алпин от четвъртото място при конструкторите.

Норис имаше неочаквано силна квалификация в събота. Британецът потегли шести и мина пред Алонсо след старта на надпреварата. Пилотът на Макларън нямаше темпото на автомобилите на Ред Бул и Ферари, но се възползва от грешките на Хамилтън и Верстапен и финишира четвърти. В един момент Норис бе близо до Карлос Сайнц, но не успя да изпревари пилота на Ферари.

В същото време Рикиардо потегли едва 16-ти. Опитният австралиец успя да си пробие път напред, макар да не разполагаше с последния пакет с актуализации на болида MCL36. Норис не пропусна да похвали представянето на своя съотборник в Сингапур.

„Честно казано, Даниел свърши страхотна работа. Буквално не бихме могли да се справим по-добре. Всички в гаража свършиха страхотна работа, както и целият екип, отговарящ за стратегията“, сподели Норис.

„Постигнах максимума вчера, особено когато другите екипи имаха толкова проблеми“, добави Норис.

Благодарение на чудесния резултат, Макларън вече заема четвърто място при конструкторите. Екипът от Уокинг води с четири точки пред Алпин и се възползва от двойното отпадане на Алонсо и Окон. И двамата състезатели на френския екип се оттеглиха заради проблеми със задвижващата система на Рено.

„Щастлив съм. Това беше наистина страхотен уикенд“, каза Норис. „Не беше никак лесно. В началото ни се струваше, че тоа ще бъде един от най-лошите надпревари за нас. В крайна сметка се оказа, че това беше едно от най-добрите ни състезания за годината.“

Норис водеше интересна битка с Верстапен. Въпреки натиска на световния шампион, младият британец запази позицията си.

„Макс очевидно се опита да ме изпревари и продължи напред. Може би в края беше малко по-лесно, тъй като нямаше да имам шанс да го държа зад себе си толкова време.“

В заключителната фаза от Гран при на Сингапур Норис имаше леко предимство пред Сайнц в битката за последното място на подиума. Испанецът реши да вдигне темпото и не позволи да бъде задминат от бившия си съотборник в Макларън.

„Опитах се. Той се движеше доста бавно [при финалния рестарт]. Не знам защо стана така.  Бях доста изненадан, че успях да го настигна. Смятам, че дори да бях със секунда по-бърз, пак нямаше да го изпреваря.“

„Чувствам, че вчера направих много добро и умно състезание. Това се отплати както на мен, така и на Даниел. Резултатът в Сингапур надмина очакванията ни. Честно казано не очаквахме да пресечем финала на четвърта и пета позиция“, добави Ландо Норис.

Съотборникът на Норис Данил Рикиардо записа най-доброто си постижение от началото на годината. Австралиецът изпитваше огромни затруднения с колата на Макларън през повечето състезания. Вчерашният резултат даде известно облекчение на Рикиардо и може да помогне за бъдещето му във Формула 1.

„Имахме нужда от това. Колкото и да очаквам с нетърпение Япония, искам да се насладя на това състезание. Чувствам се добре след като постигнах този резултат. Знаете, със сигурност се чувствам много добре. Мина много време от последното ми класиране в топ 5“, заяви Рикиардо.

„Мисля, че последното ми класиране в челната петица вероятно беше в миналогодишното състезание в Саудитска Арабия. До този момент нямах такова класиране, което е малко тъжно. Но знаем каква беше годината и чувствам, че със сигурност ми се полагаше малко късмет.“

Рикиардо избра да не бърза със смяната на гумите интермедия със сликове. Пилотът на Макларън направи питстоп по време на колата за сигурност заради удара на Цунода и сложи нов комплект меки гуми. После той спечели няколко позиции заради проблемите на Верстапен и Хамилтън.

„Колкото и примамливо да звучеше, това не беше правилният избор за стратегия. Успяхме да натрупаме преднина пред останалите по време на тази фаза. След това имаше кола за сигурност, а после натрупахме голяма преднина при инцидента с Цунода. Това беше перфектния момент за нас.“

„Най-накрая се върнахме в точките. Очевидно това бе много важен ден за отбора на Макларън. Тръгнахме си щастливи от Сингапур. Честно казано отдавна не бях изпитвал това усещане“, добави Даниел Рикиардо.