Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис: Темпото е добро, но пък колата е трудна за каране

Норис: Темпото е добро, но пък колата е трудна за каране

1025
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Пирели

Ландо Норис започна по доста окуражаващ начин уикенда в Япония. Пилотът на Макларън беше в топ 3 и в двете тренировъчни сесии. Норис призна, че темпото му през днешния ден е било много добро. Но от друга страна, той не бе много доволен от поведението на своя автомобил.

Норис завърши на трета позиция в първата свободна тренировка за Гран при на Япония. Състезателят на Макларън направи общо 24 тура на трасето и изоставаше с повече от 7 десети спрямо лидера Макс Верстапен. Норис постигна известен напредък във втората тренировъчна сесия. Младият британец отново даде трето време. Този път обаче бе на 0.464 сек. от времето на Верстапен

Норис тестваше нови компоненти в своя автомобил, заради което имаше боя. Пилотът на Макларън обаче не бе толкова доволен от поведението на колата си по време на сесиите.

„Не, не съвсем“, сподели Норис. Темпото ни беше много добро. Вероятно това е един от най-близките случаи, когато сме били до Ред Бул и челото през петъчния ден“, продължи пилотът на Мерцедес. „Това е окуражаващо от гледна точка на темпото, но автомобилът се усеща доста нестабилен. Мисля, че при мнозинството от пилотите е така. Просто сцеплението е много слабо. Вярвам, че това не важи само за нас, а за част от другите екипи.“

„Ако успеем да се успокоим малко и съберем баланса, ще имаме добър утрешен ден. Темпото е добро, но пък колата е трудна за каране“, каза още Ландо Норис.

Пилотът на Макларън добави, че не очаква да се бори за полпозишън утре.

Бих казал, че обикновено се приближаваме малко по-близо когато намаляваме горивото, увеличаваме оборотите на двигателите и други подобни неща. Мисля, че да се бориш за пол е доста голяма задача. Вероятно обаче няма как да предизвикаме Ред Бул.“

„Ще се опитаме да предизвикаме Мерцедес, който може би не изглеждаше толкова добре днес. Искаме да предизвикаме Ферари и Астън Мартин, които изглеждаха доста добре. Мисля, че това ще бъде нашата цел през утрешния ден“, допълни Ландо Норис.

Съотборникът на Норис Оскар Пиастри бе доволен от първия ден на пистата Сузука, която бе непозната за него. По-рано тази седмица австралиецът подписа договор с Макларън до края на сезон 2026. Пиастри завърши днешния ден на осма позиция

„[Беше] добре.  Добро забавление. Каква писта. Тя е доста голяма. [Наслаждавах се], [но] мисля, че все още има какво да подобрявам. Имам чувството, че денят беше доста положителен за отбора. Бих казал, че бяхме доста бързи, бих казал, така че първият ми ден в Сузука не бе никак лош“, коментира Пиастри.

Този уикенд австралиецът също изпробва обновения болид на Макларън, но не посмя да прави сравнения.

„Много е трудно да се сравни. Очевидно тази писта е толкова различна от тази в Сингапур, заради което трудно да се направи директно сравнение. Асфалтът и нивото на сцепление тук изглеждат доста трудни за всички. Като цяло не се усеща голяма разлика, но стига колата да върви бързо. Това е всичко, което ме интересува“, каза още състезателят на Макларън.