Начало Избрани Норис: Уикендите със спринтове винаги са интересни

Норис: Уикендите със спринтове винаги са интересни

406
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис коментира предстоящия състезателен уикенд в Австрия. Пилотът на Макларън е привърженик на спринтовите състезания, за разлика от някои свои колеги. Норис се надява на едно силно представяне една от любимите му писти- Ред Бул. Разбира се, целта на младия британец е влизане в зоната на точките.

Норис познава отлично пистата Ред Бул Ринг. 23-годишният състезател записа първия си подиум в F1 именно тук през сезон 2020. Година по-късно той записа още едно качване на почетната стълбичка в Австрия. Така на практика Ред Бул е една от най-успешните писти за Норис заедно с Имола.

Норис имаше трудно начало на сезона. Състезателят на Макларън записа само три класирания в зоната на точките. Норис финишира девети в последната Гран при на Канада, преди да получи спорно наказание от стюардите. Това го прати извън топ 10 и не му позволи да добави още няколко точки към своя актив.

Британецът вярва, че пистата Ред Бул Ринг пасва добре на качествата на Макларън MCL60. Младият британец има по-големи очаквания към уикенда в Австрия и заради подобренията в неговия болид.

„Гран при на Канада беше трудна, но забавна. По време на нея имаше няколко добри изпреварвания и успяхме да се борим за точки. В крайна сметка обаче останах с празни ръце заради това наказание“, сподели Норис. „Оттогава се върнах в базата в Уокинг. Тази седмица бях в симулатора, за да се подготвя за предстоящия рейс уикенд в Австрия“, добави пилотът на Макларън.

„Ред Бул Ринг е една от любимите ми писти. Тя пази много добри спомени за мен, тъй като там спечелих първия си подиум.“

„Тази седмица ще се проведе второто спринтово състезания за годината. Уикендите със спринтове винаги са интересни. Всичко изглежда обещаващо, така че ще излезем и ще дадем всичко от себе си“, завърши Ландо Норис.

Съотборникът на Норис Оскар Пиастри също познава пистата Ред Бул Ринг. Австралиецът кара на трасето край Шпилберг през 2020 г. и дори спечели основното състезание от F3. Пиастри смята, че опитът му на Ред Бул Ринг от младежки категории ще му помогне по време на състезателния уикенд.

„Доволен съм от дебюта си в Канада. След разочароващо Q3, неделята ми завърши на косъм от класиране в топ 10. Научихме много и тази седмица с моите инженери разгледахме всичко в технологичния център“, каза Пиастри.

„С нетърпение очаквам да се завърна на Ред Бул, този път обаче в автомобил от F1. Харесван новият формат на спринта, който дебютира в Баку. Затова очаквам с нетърпение да го изпитам отново този уикенд и се надявам да донеса точки за отбора на Макларън“, добави младият австралиец.

Макларън е един от най-успешните конструктор в Австрия. Британския отбор има общо шест победи на пистата в Щирия. Всички те обаче са записани когато пистата носеше предишните си две имена- Йостеррайхринг и А1-Ринг. Последната победа на Макларън в Австрия е дело на Дейвид Култард през 2001 г.

Шефът на Макларън Андреа Стела също се надава отбора да се върне в правия път по време на уикенда в Австрия.

„Върнахме се от Канада със смесени чувства. От една страна е жалко, че наказанието от пет секунди, което получи Ландо, доведе до толкова сериозно понижение в класирането. Но от друга страна показахме по-добро темпо и двата автомобила се бореха за точки“, каза Стела.

„Сега се фокусираме върху двойния уикенд, който започва с Австрия. Този уикенд има и спринт. Това означава, че разполагаме със само една тренировъчна сесия. Точно затова ще се опитаме да се подготвим веднага и да бъдем конкурентоспособни на писта, на която имахме положителни резултати в предишните няколко години“, добави шефът на Макларън.