Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Напредъкът с новия двигател е минимален, твърди Хамилтън

Напредъкът с новия двигател е минимален, твърди Хамилтън

2034
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Спас Генев

Новият двигател на Мерцедес, който отборът използва този уикенд на пистата Спа-Франкоршамп, не е много голяма крачка напред, твърди Люис Хамилтън. Смята се, че така наречената „Фаза 3” на мотора вероятно ще е последна за сезона версия. Тя бе доизпипана по време на лятната пауза. Спортният директор Тото Волф посочи, че докато отборът от Бракли бе във ваканция, в Бриксъурт са продължили да се трудят.

„Моторът е горе-долу същият като втората версия. Напредъкът е може би по-малко от половин десета от секундата. Но мисля, че издръжливостта е подобрена. Ефективността на агрегата – върху това се трудим неуморно, тъй като е ключов фактор за представянето”, обясни англичанинът.

С новия мотор на Мерцедес са и колите на Рейсинг Пойнт и Уилямс. По време на първата тренировка имаше инцидент, при който капакът на двигателя на Ланс Строл изхвърча. Това позволи поглед към агрегата, докато канадският пилот се прибере в бокса.

„Не се притеснявайте. Целта ни наистина беше всички да видят новата задвижваща система „Фаза 3”…”, пошегуваха се от Мерцедес с Рейсинг Пойнт.

Хамилтън имаше проблем с педала на газта в сутрешната сесия и загуби известно време

„Успях да оправя нещата и да се върна в бокса. След това се появи друга грижа. Получи се малка каша, но в крайна сметка завъртяхме няколко обиколки. За втората тренировка направихме промени по автомобила и се чувствах значително по-добре. Все още обаче имаме работа. Колите на Ферари са особено силни в първи сектор. Ние наваксваме малко време в средата, а в края смятам, че представянето ни е доста близко. Те са силни на правите през цялата година досега. Затова и имах чувството, че този уикенд нещата при тях ще се получат. Трябва да намерим начин да ги притиснем”, каза англичанинът.

Люис бе четвърти в таблицата следобед, а съотборникът му Валтери Ботас се класира трети.

„Изпълнихме си програмата според плана, беше нормален петък. Бяхме наясно още преди да дойдем тук, че Ферари и Ред Бул ще са бързи на това трасе. Но колите на Скудерията бяха особено силни на правите днес. Ще се опитаме да извлечем всичко възможно от автомобилите си за утре. Нужна ни е голяма стъпка напред, за да се борим с тях.”