Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нов удар за Зандвоорт

Нов удар за Зандвоорт

2308
0
Макс Верстапен, Зандвоорт
Макс Верстапен на Зандвоорт; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Правителството на Нидерландия удължи забраната за събития с масово събиране на хора до септември, което бе нов удар за организаторите на Гран при на страната. Легендарната писта Зандвоорт трябваше да се завърне тази година в календара на Формула 1. Пандемията от COVID-19 обаче спря всички спортни събития. В момента Гран при отборите, ФИА и Либърти Медия следят обстановката в отделните страни с идеята да организират надпревари през втората половина на 2020 г. Това обаче ще зависи и от разпоредбите във всяка държава.

Специализираната група, назначена за справяне с вируса в Нидерландия (Outbreak Management Team – OMT), постанови, че „разрешаването на събития води до реален риск от твърде бързо и широко разпространение”. Премиерът Марк Рюте удължи забраната с три месеца от изтичането на доскорошния й краен срок 1 юни – до 1 септември.

„Вече преминахме през толкова различни сценарии… Пропиляна енергия. Това води само до повече въпроси и обърквания”, заяви бившият F1 пилот Ян Ламерс, който ръководи организацията на Зандвоорт

„Няма смисъл да мислим други, тъй като още утре могат да се озоват в боклука. Колкото и да ни се иска, в момента не можем да кажем нищо конкретно. Ще изчакаме и ще видим какво е положението.”

Ламерс призна също така, че бил изненадан от положителната реакция на фенове относно идеята за стартове без публика.

„Това не го очаквах. Изглежда, че ако изборът е между това да се гледат надпревари по телевизията без зрители на пистата или да няма каквито и да е състезания, то хората биха избрали първото. Това не ни влияе по никакъв начин, но ме изненада. Не го очаквах”, повтори той.

Първите 9 старта от календара на Формула 1 за 2020 г. вече бяха отменени или отложени, като сред тях бе и този на Зандвоорт. В F1 обсъждат провеждането на повече от една надпревара на отделни трасета. Организаторите от пистите Каталуния и Силвърстоун вече декларираха, че са готови и на стартове без зрители. От Уилямс пък посочиха, че надпреварите са особено важни за тях, тъй като без състезания те на практика остават без доходи. Франц Тост от Алфа Таури сподели, че загубата от всяко несъстояло се състезание възлиза на 1,5-2 милиона евро за тима му.

Подробности за историята на пистата Зандвоорт и някои от най-забележителните надпревари, състояли се там, може да намерите в актуалния брой на ClubS1 (236).