Начало Рали Нова двойна победа за Ситроен

Нова двойна победа за Ситроен

65
0
подиум

Нова двойна победа – трета поред – спечели екипът на Ситроен, след като Себастиен Льоб/Даниел Елена и Мико Хирвонен/Ярмо Лехтинен заеха първите две места в рали Нова Зеландия. Така осемкратните шампиони увеличиха още повече аванса си в генералното класиране и вече имат 145 точки – 38 повече от актива на съотборниците им.

Беше дълъг уикенд, а карането ми далеч не бе перфектно. Направихме няколко грешки в пауърстейджа, когато натиснахме прекалено, но най-важното е, че спечелихме. Вчерашната битка с Мико бе вълнуваща. Прекрасно е, че си тръгваме с успех – коментира Льоб.

Последното стъпало на подиума бе заето от Петер Солберг/Крис Патерсън (Форд Фиеста RS WRC). Норвежецът загуби време през първия ден заради неправилен избор на гуми, но се пребори да стигне до почетната стълбичка.

Много съм щастлив, че финиширах в ралито, особено след случилото се в петък. Дойдохме за победа, но третото място все пак е добър резултат и трябва да сме доволни от него. Отборът и колата са фантастични, но трябва да продължим напред и се надявам и първото място да дойде – заяви Солберг.

Съекипникът му Яри-Мати Латвала пък спечели пауърстейджа, но това бе малка утеха след грешката, извадила го от борбата за победата. Финландецът финишира седми в Нова Зеландия и официално призна, че вече е извън спора за титлата.

Руснакът Евгени Новиков обаче направи много стабилно състезание и стана четвърти. Другият пилот на М-Спорт От Танак се сблъска с проблеми в 20-ата отсечка и отпадна, докато Тиери Нювил (Ситроен) финишира пети. Дани Сордо (Продрайв Мини) хвърли сериозни усилия, но така и не успя да настигне белгиеца и остана шести. Арминдо Араужо (също с Мини) зае осмата позиция, следван от Кен Блок и Манфред Щол.