Начало Рали Нови отсечки и много екшън на рали Твърдица

Нови отсечки и много екшън на рали Твърдица

44
0

Рали Твърдица винаги е привличало пилотите заради компактния си маршрут и техничните скоростни отсечки из Балкана. Този уикенд е стартът на 9-ото издание на надпреварата – 4-и кръг от националния шампионат. Всъщност за пилотите и техните навигатори това ще е 3-и кръг, тъй като рали Сърбия през миналата седмица се провали.

За рали Твърдица заявки са подали 26 екипажа, стана ясно на пресконференция на организаторите днес. Между тях са и фаворитите за титлата – лидерите в класирането на шампионата Димитър Илиев и Янаки Янакиев (Виваком рали тим) с Шкода Фабия S2000 и Крум Дончев – Петър Йорданов (Глобул рали тим), които за първи път ще стартират с новия си автомобил Форд Фиеста R5. Интересното е, че Митко Илиев никога не е печелил рали Твърдица и на пресконференцията се закани на Дончев: „Круме, честито за новата ти кола! Може да си с новавтомобил, но много съм мотивиран най-после да спечеля това състезание!”

Много силна е и групата на колите с един двигателен мост. Там са Борис Григоров – Недялко Сивов (БАМС) със Ситроен С2 S1600, Тихомир Стратиев – Добрин Борисов (Марина Моторспорт) със Ситроен С2 R2 Max, Мирослав Ангелов – Петър Илиев (Мегапорт) с ФИАТ Пунто S1600, Антон Титов – Венцислав Мирчев (Октан рали тим) със Ситроен DS3 R3 и др.

Сериозни промени има и по маршрута на ралито. Общата дистанция е 193,79 км, а специалните етапи са 8 – общо 103,89 км, което е 54% от общия маршрут. В събота е традиционния етап в града – Детелината с дължина 2,88 км, а в неделя е истинската надпревара, в която са включени нови скоростни отсечки освен традиционните  Чумерна, Девина и Предела, бивша Твърдица. Нова е отсечката Буйновци с дължина 14,7 км спускане в посока град Елена. Там има прегрупиране, а на връщане се кара един от най-популярните етапи в някогашното рали „Златни пясъци”, „костеливия орех” Елена – Твърдица. Тя е с дължина 29 км, но за разлика от преди, когато беше на макадам, сега е на съвсем нов асфалт.

Маршрутът е направен така, че зрителите да се насладят максимално на екшъна по трасето и да могат да се гледат 6 от 8-те етапа. Затова организаторите призовават феновете да спазват стриктно разпорежданията на охраната и маршалите по специалните етапи.