Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нови зони за сигурност с чакъл ще има на Ред Бул Ринг...

Нови зони за сигурност с чакъл ще има на Ред Бул Ринг този уикенд за Гран при на Австрия

19977
0
Гран при на Австрия, Шпилберг, Целтвег, Ред Бул Ринг
снимка: Пирели

Нови зони за сигурност с чакъл ще има на пистата Ред Бул Ринг, където този уикенд ще се проведе Гран при на Австрия. Те са на два завоя на трасето – 9 и 10 – и са широки по 2,5 м – подобни на зоната с чакъл, добавена на последната крива на трасето в Шанхай.

Промяната се прави вследствие на препоръка на ФИА от миналия сезон, след като на Ред Бул Ринг отново имаше сериозен проблем със спазване лимитите на трасето

По време на миналогодишния уикенд за Гран при на Австрия десетки обиколки бяха анулирани заради нарушения ограниченията на пистата. В квалификацията рейс контролът изтри общо 47 тура. Само двама пилоти нямаха премахна обиколка – Шарл Льоклер (Ферари) и Логан Сарджънт (Уилямс). След финала на състезанието пък рейс контролът проверяваше над 1200 случая на потенциални нарушения на ограниченията. Имаше подаден от Астън Мартин протест спрямо карането на съперници. От ФИА заявиха, че са започнали разследването още преди екипът от Силвърстоун да подаде официалния протест. Впоследствие бяха изтрити 83 обиколки и наложени общо 12 наказания със сложна система от натрупване на времеви санкции.

Проблемът със спазване ограниченията на трасето се проявява на няколко трасета в календара всяка година.

„Ситуацията изглеждаше доста глупаво отстрани. Приличахме на аматьори на пистата, като се има предвид колко обиколки бяха изтрити“, коментира Макс Верстапен миналата година в Австрия

„Да караме от вътрешната страна на белите линии? Ако е толкова лесно, да ви дам колата си и да пробвате? Супер сложно е и мисля, че тази ситуация го демонстрира. За нас просто решение би било да има чакълени зони“, допълни пилотът на Ред Бул.

Проблемът на Ред Бул Ринг е, че пистата не приема само стартове от Формула 1. Други шампионати не искат зоните за сигурност на високоскоростни завои да са чакъл. В момента не е ясно дали организаторите от австрийското трасе ще премахнат чакъла за MotoGP надпреварата през август.