Начало Рали Новиков ще гони топ 5 на рали Акрополис, целта на Танак е...

Новиков ще гони топ 5 на рали Акрополис, целта на Танак е преди всичко да финишира

33
0
Евгени Новиков

Пилотите на М-Спорт Евгени Новиков и От Танак (с Форд Фиеста WRC) ще вложат всичките си усилия за добро представяне в едно от най-трудните ралита в световния шампионат – Акрополис. Надпреварата в Гърция е истинско изпитание за екипажите със сложното трасе, жегата и намаляващият видимостта прахоляк по пътищата. Двамата млади състезатели ще трябва да вложат целия си натрупан до момента опит, за да се справят с предизвикателствата.

Освен физическите и умствени изисквания пред отборите обаче, предстои и сериозна тактическа битка. Мнозина са изпитали на гърба си последствията от миг невнимание заради пръснатите по отсечките камъни, така че доброто класиране и печеленето на точки са особено сложни задачи в Гърция.

Всичко това намира отражение във факта, че Акрополис е сред ралитата, печелени от най-много пилоти – повече от 20 са се качвали на най-високо стъпало на подиума. При това положение Новиков и Танак имат всички шансове да впечатлят още веднъж екипа си и зрителите, както често го правят от началото на тазгодишното първенство.

Акрополис е една от любимите ми надпревари. Тежко изпитание е и трябва да си както максимално бърз, така и страшно концентриран. Пътищата са трудни и затова трябва да си наясно кога можеш да натиснеш и кога да внимаваш – обясни Евгени. – Състезавал съм се три пъти там, но надпреварата е изтеглена на по-ранна дата тази година, което означава, че трасето може да е още по-сложно. Все още не знаем какво да очакваме. Нямаме тестове преди този старт, но определено ще гоним класиране в топ 5.

Новиков и навигаторът му Денис Жироде са пети понастоящем във временното генерално класиране. Специално за уикенда в Гърция пък на колата му ще е логото на английския футболен клуб Челси, който снощи спечели Шампионската лига, след като победи Байерн Мюнхен с дузпи.

Гръцкото рали ще е пореден шанс и за Танак да демонстрира таланта си. 24-годишният естонец има няколко етапни победи от началото на сезона, но бе сполетяван и от малшанс.

Това е чудесно състезание. Надбягвах се в Гърция миналата година и по-голямата част от пътищата са ОК. Някои обаче са много трудни и се налага да си внимателен, да си сигурен, че бележките ти са достатъчно подробни. Нямам търпение да се върна в колата, след като последните ралита не бяха особено добри за нас. Сега целта ще е да стигнем финала и да спечелим точки. Непрекъснато тренирам и се надявам именно в това състезание да си върна темпото и увереността зад волана – коментира Танак.