Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новите гуми на Пирели няма да бъдат използвани на Силвърстоун

Новите гуми на Пирели няма да бъдат използвани на Силвърстоун

47
0
гуми,Пирели

Поредното развитие в сагата с гумите на Пирели през сезон 2013 г. във Формула 1 е факт: новите продукти на компанията, тествани по време на свободните тренировки в Канада, няма да бъдат използвани в Гран при на Великобритания.

Посочената причина е недостатъчно изпитания. Времето на пистата Жил Вилньов бе лошо в петък, когато отборите трябваше да изпробват гумите и съответно имаха ограничена възможност да разберат повече за тях.

Новите гуми няма да бъдат пуснати в състезание, тъй като нямахме шанс да ги тестваме кой знае колко в Канада – заяви моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри пред autosport.com. – Имаме някои вътрешни промени на спецификациите – процесуални промени, които според нас ще оправят проблема с разслояването, видяно в някои стартове. Това (развитие) е добро, тъй като означава, че отборите ще работят със същите гуми, с които започнаха годината. Но вероятно не е чак толкова хубаво за някои екипи, имащи грижи с предните гуми.

От Пирели неколкократно бяха категорични, че продуктите им не са опасни и сигурността на състезателите не е поставена под въпрос. Трикратният световен шампион Себастиан Фетел изрази недоволство по време на уикенда в Канада от постоянните промени в намеренията на доставчика, като изтъкна, че забележките на пилотите са били основани главно точно на сигурността. Той отбеляза това и в коментара след победата си в седмия кръг от световния шампионата:

– Критиките, които имахме или сме изразили, не са въз основа представяне. Според мен са базирани на сигурността.

Историите около гумите – както проблемът с разслояването, така и тестът на Мерцедес с Пирели дни след Гран при на Испания – бяха основна тема в падока на пистата Жил Вилньов. Смята се, че доставчикът може да предостави отново експериментални комплекти на отборите за допълнителни тестове на Силвърстоун.

Подробности за това какви бяха проблемите на Пирели с гумите досега, както и детайли за скандала с теста с Мерцедес може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (161).