Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новите правила не целят да спрат Мерцедес, смята Верстапен

Новите правила не целят да спрат Мерцедес, смята Верстапен

2221
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен не смята, че новите правила, които ще действат във Формула 1 от 2022 г., са създадени с цел прекратяване доминацията на Мерцедес в спорта. Отборът от Бракли спечели седем поредни титли при конструкторите и пилотите (шест с Люис Хамилтън и една с Нико Розберг) от 2014 г. до настоящия сезон включително. В историята на спорта промени в правилата са правени с цел спиране на един или друг отбор. Според Верстапен обаче новият регламент цели по-добри надпревари като цяло.

„Мисля, че тези правила са резултат от вслушването на новите собственици в отборите и пилотите. Те ни чуха относно трудностите при изпреварванията и за това, че искаме по-близки състезания.“

„На Имола например настоящите проблеми се видяха ясно. Валтери [Ботас] караше с кола, която бе с 0,3-0,4 секунди по-бавна заради повреди, а аз не успях да го изпреваря. Бях значително по-бърз, а не можах да го задмина. Трябва да намерим решение за това.“

На такова мнение след Гран при на Емилия Романя бе и Ландо Норис. Пилотът на Макларън обясни, че дори скоростта ти да е с няколко десети от секундата по-добра от тази на съперника, пак не можеш да изпреварваш. Верстапен е убеден, че е било наложително да се направи промяна, за да не се превръща квалификацията в решаващия фактор за изхода от надпреварите.

„В MotoGP например и десети да се класираш на стартовата решетка, пак имаш шанс да спечелиш надпреварата. Това почти никога не се случва във Формула 1, просто защото на повечето писти е толкова трудно да следваш другите коли. Според мен това е причината за въвеждането на новите правила. А дали те ще забавят Мерцедес или не дори не може да се предположи в момента“, допълни Верстапен.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.