Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новият президент на ФИА отрече да е свързан с Бърни Екълстоун

Новият президент на ФИА отрече да е свързан с Бърни Екълстоун

1145
0
Мохамед бин Сулайем
Мохамед бин Сулайем, снимка пресофис бин Сулайем

Новият президент на ФИА Мохамед бин Сулайем отрече да е свързан с бившия изпълнителен директор на F1 Бърни Екълстоун. Въпреки че съпругата на британеца Фабиана е част от екипа на арабина, той отрече всякакви твърдения, според които Екълстоун стои зад кандидатурата на съпругата си. 

Сулайем спечели президентските избори на ФИА през миналата седмица и наследи досегашния ръководител Жан Тод. Еднa от първите му задачи бе да предложи Фабиана Екълстоун като кандидат за вицепрезидент по спорта в Южна Америка. Това бе първия път в 117-годишната история на федерацията, в който жена е предложена за вицепрезидент на спорта.

Участието на бразилката предизвика някои предположения, че Бърни ще окаже влияние върху новия президент. Сулайем обаче обясни мотивите зад избирането на Фабиана. Според него тя е избрана заради впечатляващата работа, която е свършила в Бразилия, а не заради влиянието на нейния съпруг. Той заяви, че Екълстоун няма интерес да участва в управлението на ФИА и оставя всички задължения на новия вицепрезидент.

„Това е исторически момент за ФИА, защото номинирахме първата жена, която да заеме ръководен пост във федерацията. Не говорим за комисионни, а за вицепрезидент на спорта. Обърнах се към Фабиана не заради нейното име, а заради доверието ми към нея. Изборът бе направен по заслуги. Тя се е занимавала с мобилност в своята страна и е помогнала за организирането на надпреварата в Бразилия. Има огромен принос за развитието на моторния спорт в тази част на света и опитът й е налице“, заяви бин Сулайем.

Преди известно време самият Бърни ми каза: „Трябва да я убедиш. Това няма нищо общо с мен“.

Според Мохамед Бърни наистина има богат опит, който би бил много ценен. Въпреки това той смята, че настоящия му екип е достатъчно силен, за да направи необходимите подобрения.

„Бърни определено е препратка към Формула 1. Винаги имаме нужда от опита и мъдростта на такива хора. Вярвам, че имаме добър екип във ФИА и страхотен Световен съвет за автомобилен спорт. Винаги можем да се обърнем към тях, ако искаме да помогнем за развитието на Формула 1 и всички други шампионат“, обясни бин Сулайем.

Новият президент обеща да разследва отсъствието на Хамилтън от гала церемонията по награждаване на ФИА. Според него ако има констатирано нарушение, няма да има прошка за седемкратния световен шампион.