Начало Избрани Някои отбори от F1 искат да обсъдят бъдещето на Гран при на...

Някои отбори от F1 искат да обсъдят бъдещето на Гран при на Саудитска Арабия

2300
0
Гран при на Саудитска Арабия
Гран при на Саудитска Арабия, снимка Ред Бул Контент Пуул

Някои отбори от F1 искат да обсъдят бъдещето на Гран при на Саудитска Арабия. Това се случва след като във вчерашния ден няколко ракети удариха петролна рафинерия на един от основните спонсори на шампионата Арамко. Тя е разположена на по-малко от 20 километра от пистата в Джеда. Този уикенд трасето е домакин на второто издание на Гран При на Саудитска Арабия. По-късно се разбра, че терористичната организация от Йемен, Хути е поела отговорността за тези ракетни удари край Джеда.

Във връзка с това. част от тимовете във Формула 1 искат да дискутират бъдещите провеждания на състезанието. Все пак то ще се проведе през този уикенд. До това решение се стигна след дълги дискусии между пилотите, отборите и шефовете на спорта и надпреварата, които продължиха повече от 4 часа.

Преди малко повече от три месеца, F1 проведе първото си състезание в Саудитска Арабия като част от 15-годишен договор за провеждане на надпревари в кралството. Въпреки това директорите на отбора заявиха днес, че бъдещето на отношенията с тази страна трябва да бъде преразгледани в светлината на събитията от този уикенд.

„Ние не отговаряме за календара, но ситуацията тук е такава от доста години. Мисля, че имаше ракетна атака по време на състезанието от Формула Е в началото на миналата година“, каза главният изпълнителен директор на Уилямс Йост Капито.

„Тогава нямаше никакви притеснения. Когато дойдох тук в края на миналата годинаситуацията не бе много по-различна. Ситуацията трябваше да бъде дискутирана предварително. Сега това ще се случи след, но не и по време на уикенда. Докато ние имаме гаранциите, че ще сме на сме в безопасност, нямам никакъв проблем да се състезаваме.“

Шефът на отбора на Хаас Гюнтер Щайнер заяви, че дискусиите за това дали F1 трябва да се състезава в Саудитска Арабия трябва да изчакат до края на уикенда.

„Сега не е моментът да обсъждаме дали е правилно или не да сме тук. Това ще се случи в бъдеще“, каза той.

„ФИА и ФОМ ще разгледат ситуацията и ще бъде решено какво ще се прави. В момента трябва да се съсредоточим върху събитието този уикенд, да го приключим и да започнем отново отначало.“

Щайнер заяви, че е сигурен в мерките за сигурност, които са били въведени за този уикенд.

„Гаранцията за мен гаранцията е, че ако властите имат свои семейства тук и те се чувстват в безопасност, аз също мога да се чувствам в безопасност.“