Начало Рали Няма да има нови надпревари във WRC календара за 2013 г.

Няма да има нови надпревари във WRC календара за 2013 г.

27
0
WRC

Плановете за включване на нови надпревари в световния рали шампионат явно са изоставени след среща на президента на ФИА Жан Тод и шефовете на сериите миналата седмица. Ситуацията във WRC ще е в центъра на обсъжданията на утрешния Световен съвет за автомобилен спорт, като се очаква и решение на положението с липсващ промоутър на първенството. Очаква се списъкът на състезанията да е същият като тазгодишния с изключение на ротацията между Австралия и Нова Зеландия. Говореше се за планове за връщане на Бразилия или Южна Африка, но те са отложени за 2014 г. Понастоящем е твърде късно да се оставя отворен слот за ново състезание, тъй като не са изяснение всички въпроси с провеждането и организацията на стартовете.

След срещата на Тод с президента на WRC комисията Ярмо Махонен и мениджъра на шампионата Мишел Мутон календарът е придобил доста стандартен вид спрямо първоначално дискутирания. Списъкът на стартовете е както следва: Монте Карло, Швеция, Мексико, Португалия, Аржентина, Гърция, Австралия, Финландия, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания.

Остава обаче въпросът за това, че организаторите на 10 от общо 13-е старта не подписаха предварително изпратения от ФИА договор за 2013 г., в който имаше условие за допълнително плащане от 100 000 евро за проследяване колите на трасето, времеизмерването и отразяването по телевизията.

Допълнителни дискусии относно спорните договори ще се провеждат по-късно този месец. Неназовани източници, цитирани от autosport.com, пък твърдят, че позицията на Махонен относно географското местоположение на ралитата е омекнала, тоест надпревари като тази във Великобритания и Италия могат да останат в настоящите си варианти и след този сезон.