Начало Други Нюгардън загуби победата в Сейнт Питърсбърг, Маклоклън също беше дисквалифициран

Нюгардън загуби победата в Сейнт Питърсбърг, Маклоклън също беше дисквалифициран

89
0
Джоузеф Нюгардън
Джоузеф Нюгардън, снимка Индикар

Джоузеф Нюгардън загуби победата в състезанието на уличната писта Сейнт Питърсбърг. Пилотът на Пенске беше дисквалифициран заради нарушение на правилата. Съотборникът на Нюгардън Скот Маклоклън също беше дисквалифициран. По този начин победата беше присъдена на Пато О’Уорд от тима на Ероу Макларън.

Сейнт Питърсбърг беше домакин на първия кръг за сезон 2024 в Индикар. Състезанието на уличната писта в едноименния град в щата Флорида се проведе на 10 март. Победител в надпреварата стана Нюгардън. Американецът потегли от полпозишън и водеше в 90 % от състезателната дистанция. Втори и трети финишираха О’Уорд и Маклоклън

Повече от 40 дни след края на състезанието Индикар публикува съобщение в своя сайта. То гласеше, че Нюгардън и Маклоклън са дисквалифицирани. Оказа се, че двамата пилоти неправомерно са използвали системата „push-to-pass“ при рестартиране на надпреварата. Третият пилот на Пенске Уил Пауър получи наказание от 10 точки, но не беше изваден от крайните резултати, тъй като не е използвал системата при подновяването на надпреварата.

В резултат на това Пато О’Уорд беше обявен за победител в състезанието. Второто място остана за Пауър, следван от Колтън Херта от тима на Андрети.

„Обширният преглед на данните от състезанието по улиците на Сейнт Питърсбърг разкри, че отборът на Пенске манипулирал системата за изпреварване. Заради това автомобилите с номера 2, 3 и 12 да имат възможност да използват Push to Pass при стартове и рестарти на състезанието. Според правилника на Индикар използването на системата за изпреварване не е достъпно, докато автомобилът не достигне алтернативната старт-финална линия.“

„Беше установено, че автомобили № 2 и № 3 са получили конкурентно предимство, като са използвали Push to Pass при рестартиране. В същото време автомобил № 12 не е имал такова.“

Тримата пилоти на Пенске бяха глобени с $25 000 и ще се лишат от всички награди, свързани със състезанието в Сейнт Питърсбърг.

„Честността на шампионата на сериите Индикар е от решаващо значение за всичко, което правим“, заяви .

„Нарушението остана незабелязано по в Сейнт Питърсбърг. Въпреки това Индикар разкри манипулацията по време на загрявката в Лонг Бийч в неделя. После Индикар веднага се зае с нея, за да гарантира, че всички автомобили отговарят на изискванията за Гран при на Лонг Бийч. От състезанието тази седмица в Барбър Моторспорт парк ще бъдат въведени нови процедури за технически прегледи, за да се предотврати това нарушение“, добави президентът на Индикар.

Дисквалификацията на Нюгардън и Маклоклън размести сериозно временното класиране в Индикар. Американецът се смъкна до 11-то, а неговият съотборник остана чак 26-ти. Същевременно победителят от Лонг Бийч Скот Диксън поведе, следван от Херта и Палу.