Начало Рали Нювил и Аткинсън готови за дебюта на Хюндай i20 WRC на чакъл

Нювил и Аткинсън готови за дебюта на Хюндай i20 WRC на чакъл

20
0
хюндай

След снега, мокрия път, леда и кишата в Монте Карло и Швеция отборът на Хюндай е изправен пред следващото си предизвикателство в световния рали шампионат – надпреварата в Мексико. i20 WRC ще дебютира на чакъл в третия кръг от първенството. Там ще се състезават Тиери Нювил и Крис Аткинсън.

Подготовката за едно от най-интересните състезания в календара започна още миналата година. Отборът прави тестове в южна Испания, където тренират повечето WRC екипи преди Мексико. Сега тимът направи още една сесия в същия регион.

Мексико е ново предизвикателство за нас – това ще е първия старт на i20 WRC на чакъл, както и първа надпревара изън Европа за отбора – коментира шефът на тима Мишел Нандан. – Такава надморска височина ще е нещо ново за нас. Подготовката ни включваше два теста, но Мексико е уникална територия и всъщност не знаем точно какво ще е положението в тези условия. Високи температури и прах са допълнителни фактори и ще е интересно какво ще е поведението на колата, както и как ще се представят Тиери и Крис.

Нювил спечели първия си WRC подиум в Мексико миналата година и това, разбира се, превърна ралито в едно от любимите му в календара:

Нямам търпение да се върна. Стартът е фантастичен и всяко участие там ми доставя удоволствие. Освен това е много специален за мен, тъй като там взех първия си подиум в световния рали шампионат. Основният проблем е изкачването, заради което двигателят губи мощност. Трябва да се поддържа скорост в завоите. Високите температури превръщат бягането в истинско изпитание за пилотите от физическа гледна точка.

За Аткинсън състезанието ще е първо с Хюндай. Австралиецът се надява да се представи на ниво и съответно да получи по-голяма програма с екипа по-нататък през сезона.

Имам няколко добри резултата в Мексико досега, включително второ място през 2008-ма, така че имам прекрасни спомени и от ралито, и от феновете. Добрата физическа форма е от особено значение там и тренирах – в средата на деня в Австралия, където е лято и е 35 градуса. Правих и допълнителни упражнения в сауна. За мен ще е важно да стигна до финала без проблеми – би било добър резултат, ако постигнем това – допълни Аткинсън.