Начало Рали Нювил излезе еднолично начело в рали Финландия

Нювил излезе еднолично начело в рали Финландия

35
0
Тиери Нювил

Тиери Нювил (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC) излезе еднолично начело в рали Финландия, осми кръг от световния рали шампионат. Белгиецът е с 5,2 секунди аванс пред Себастиен Ожие (Фолксваген, Поло R WRC). Трети, на 8,9 сек от него е съекипникът му Мадс Остберг.

Следобедните отсечки днес бяха вторите преминавания на Ториту и Химос, както и Килери 1. В тях най-бързи бяха съответно Мико Хирвонен (Ситроен, DS3 WRC), Остберг и Нювил.

Отворихме прекалено кривата на един ляв завой в началото. Карах в дълбоки коловози, когато се изпързалях настрани. Загубих три или четири секунди – можете да си представите колко бе трудно – обясни Тиери.

Ожие се пазеше внимателно от проблеми по трасето. Лидерът в генералното подреждане на шампионата е наясно, че му е необходимо добро темпо от самото начало на надпреварата, за да има шанс да се бори за победата. Още преди лятната пауза обаче, той сподели, че авансът му в първенството е сериозен, но трябва да го пази.

Остберг пък за малко не стана жертва на коловозите, както и Андреас Микелсен. И двамата загубиха време, докато овладеят колите си, потънали в изровените от автомобилите преди тях дупки. Евгени Новиков се измъкна още по-трудно, но продължи. Мико Хирвонен също не бе щастлив и заяви, че е бил изненадан от лошата ситуация в Ториту 2. Финландецът сподели, че Ситроен-ът му е бил прекалено ниско свален за подобни условия, но се справи с това препятствие. След това обаче направо се вбеси, оказвайки се на трасето в най-силния дъжд на Химос 2.

Ако бях в групата, стартираща преди мен, нещата щяха да са по-равнопоставени. В коловозите имаше толкова много вода, че загубихме почти 20 секунди. Невероятно решение на организаторите. Наистина много добро решение – бе саркастичен ядосаният пилот.

Мико бе излязъл начело (с равно време с Нювил) в предишната отсечка, но това забавяне го върна на пета позиция. Той не губи време и натисна, връщайки си едно място – приключи четвъртъка на четвърто място (на 13,8 сек от Тиери и на 4,9 зад Остберг).

Пети върви Юхо Ханинен (Форд Фиеста RS WRC) пред Крис Мийк (Ситроен DS3 WRC), Новиков, Микелсен, Дани Сордо (Ситроен DS3 WRC), Ярко Никара (Мини Джон Купър Уъркс WRC) и т.н.

Междувременно Яри-Мати Латвала отпадна – повредите по задното ляво окачване на неговото Поло R WRC, получени при удар в камък преди обяд, се оказаха прекалено сериозни, за да продължи. Той ще стартира утре отново в състезанието, вече според условията на Рали2.