Начало Рали Нювил настигна Латвала след три етапни победи

Нювил настигна Латвала след три етапни победи

29
0
Яри-Мати Латвала

Тиери Нювил (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC) настигна Яри-Мати Латвала (Фолксваген, Поло R WRC), след като спечели и трите сутрешни отсечки днес. Финландецът все още е начело в рали Германия, но с аванс от само 2,4 сек пред белгийския си съперник. Трети е Дани Сордо (Ситроен, DS3 WRC), на малко над 15 сек зад Латвала.

Лидерът в генералното класиране и водач от снощи в надпреварата Себастиен Ожие катастрофира още в първия етап сутринта. Той излетя от трасето в лозята, където удари Поло-то си и счупи предно ляво окачване. Опита се да продължи, но в следващата скоростна дистанция спря.

Променливи метеорологични условия пък затрудниха екипажите и на места пътищата бяха особено хлъзгави.

Не знам колко зле се е отразил дъждът на останалите, но на мен не ми повлия особено – коментира Латвала, който бе с две меки гуми. – На места наистина се пързаляше, но не бе твърде зле.

Нювил за разлика от него бе изцяло с твърдия тип. На места той спираше по-късно от необходимото, но се опази от проблеми. Освен това заяви, че като цяло се чувства удобно в колата си.

Сордо също бе с две меки гуми, като той предпочете да монтира двете смеси на диагонал:

– Мислехме, че ще вали повече, което в крайна сметка не се случи. Загубих може би три секунди.

Съотборникът му Мико Хирвонен е четвърти, като бе значително по-доволен от скоростта в сравнение със снощното си представяне. До обедния сервиз той бе много постоянен като темпо и полека си връщаше увереността.

Петата позиция се заема от Мадс Остберг. Норвежкият състезател на М-Спорт е на цели 52 секунди зад Хирвонен и бе разочарован от ритъма си.

Надявам се следобед да вдигна скоростта и да съм по-бърз. Трудно ми е (да установя ритъм). Бележките ми не са в лоши, но в момента не се разбирам особено добре с колата си. Няма как да съм по-бърз при положение, че на всеки завой имам чувството, че ще излетя – обясни Мадс.

Останалите пилоти в топ 10 са Мартин Прокоп, Насър Ал-Атия, Роберт Кубица, Елфин Еванс и Михал Косцюшко.