Начало Рали Нювил: В Португалия поведението на колата на моменти е непредвидимо

Нювил: В Португалия поведението на колата на моменти е непредвидимо

218
0
Тиери Нювил, Хюндай, рали Аржентина 2019
Тиери Нювил; снимка: Хелена Ел Мокни/Хюндай Моторспорт

Преди 12 месеца Хюндай спечели рали Португалия. Този уикенд тимът от Алценау ще вложи максимум усилия, за да повтори този успех и да задържи лидерството си в генералното класиране при отборите. Хюндай е с аванс от 29 точки след двойната победа в Аржентина на Тиери Нювил и Андреас Микелсен и подиум в Чили на Себастиен Льоб.

В седмия кръг от тазгодишното първенство Нювил ще се върне на трасе след изключително тежката си катастрофа в предходния кръг. Заедно с него ще се състезават Дани Сордо и Льоб, когото в тима предпочетоха за това рали пред Микелсен.

„Шампионатът става все по-напрегнат и трябва да сме на най-високо ниво, ако искаме да се борим за титлата”, коментира шефът на отбора Андреа Адамо

„Изборът ни на екипажи бе направен така, че да имаме възможно най-голям шанс да оползотворим потенциала си. Наясно сме, че съперниците ни ще продължат да натискат. Трудим се упорито, за да подобрим всички аспекти на надпреварите си.”

Нювил бе втори в Португалия през 2017 и спечели ралито през 2018 г.

Той направи тест с i20 WRC Coupe само шест дни след тежкия инцидент, който претърпя в Чили. Изпитанията преминаха без проблеми за белгиеца, който бе с контузен ляв крак вследствие на катастрофата. По принцип тренировката бе подготовка за рали Сардиния, но тимът използва възможността да провери някои настройки и за Португалия.

„Постигнахме много силни резултати в рали Португалия през последните сезони”, сподели Нювил.

„Надпреварата е натоварваща. Отсечките са с дълбоки коловози при вторите преминавания. Развива се голяма скорост и заради тези условия поведението на колата на моменти е непредвидимо. Това е част от характера на ралито – нещо, което го прави толкова приятно предизвикателство. В Чили загубихме почва под краката си в битката, но с Никола [Гилсул] ще дадем всичко от себе си, за да подкрепим тима в борбата за титлата при конструкторите.”

Сордо бе трети в Португалия през 2017-та и също харесва надпреварата

Доста фенове от Испания пътуват, за да го подкрепят в това състезание.

„Добре подготвени сме за това рали, тъй като имахме време да си починем от Аржентина насам. Целта ми е да се боря за победа и да взема колкото може повече точки за екипа”, каза той.

Льоб записа първи подиум с Хюндай в Чили

„Участието в това рали е изненадващ бонус, който очаквам с нетърпение”, заяви деветкратният световен шампион.

„В Чили постигнах чудесно усещане зад волана на автомобила си, което ми позволи да се кача на подиума. Португалия е различно предизвикателство с нови отсечки. Ако успеем бързо да установим същия ритъм, се надявам на още едно силно представяне.”