Начало WRC News Нювил поведе преди последния ден на рали Япония

Нювил поведе преди последния ден на рали Япония

245
0
Тиери Нювил, Хюндай
Тиери Нювил, снимка Хюндай

Тиери Нювил поведе преди последния ден на рали Япония. Състезанието в страната от Източна Азия е финален 13-ти кръг от сезон 2022 в WRC. Пилотът на Хюндай води с разлика от 4 секунди пред вчерашния лидер Елфин Еванс с Тойота. Последното място на подиума за момента е заето от От Танак (Хюндай). Естонецът изостава с 39.9 секунди от времето на Нювил.

Предпоследният ден в тазгодишното издание на рали Япония включваше общо 7 отсечки. Борбата за първата позиция се водеше между Еванс и Нювил. Състезателят на Тойота започна с 3-секунден аванс пред съперника си от Хюндай. Еванс взе преднина в два от първите три скоростни етапа на асфалтовата надпревара и увеличи аванса си на 5.9 сек.

Британецът започна да излиза от ритъм след преполовяването на днешния ден на рали Япония. Нювил започна да натиска все повече, макар да изостава след второто минаване през „Нуката Форест.“ Пилотът на Хюндай се наложи в следващия етап, преминаващ покрай езерото Микавато.

Нювил продължи да бъде по-бърз от Еванс и успя да завърши деня на първа позиция след преминаването през супер специалния етап „Оказаки Сити.“

„Денят беше добър за нас, но и малко труден. Имахме известни проблеми с баланса, но следобед го подобрихме. Нека видим какво можем да направим утре“, сподели Нювил.

Еванс остана малко смаян от внезапната промяна в темпото. Британецът заяви, че макар да не е правил никакви промени в настройките между сутрешния и следобедния цикъл, е загубил усещане за предната част на своята Тойота Ярис Rally1. Трети е Танак. Естонецът изостава с около 40 сек. от своя съотборник. По този начин борбата за победата в неделя ще бъде между Нювил и Еванс.

Световният шампион от 2019 г. също се бореше да намери добър баланс на борда на своя Хюндай i20 N Rally1. Танак постоянно правеше постоянни промени по своя автомобил през целия ден, макар част от тях да не донесоха толкова голям успех.

Четвърти е местният любимец Такамото Кацута. Състезателят на Тойота изостава с повече от 1 минута от времето на Нювил и се надява на чудо, за да се качи на подиума в рали Япония. Пети и шести са Себастиен Ожие (Тойота) и Гас Грийсмит (M-Спорт Форд). Следващите позиции до топ 10 са заети от представителите на WRC2 Емил Линдхолм (Шкода), Сами Падажари (Шкода), Грегоар Мюнстер (Хюндай) и Теему Сунинен (Хюндай). Световният шампион Кале Рованепра е 11-ти. Пилотът на Тойота първо спука гума в осмия етап, след което имаше удар в следващия специален етап.


Зад Рованепра е неговият сънародник и бивш пилот от F1 Хейки Ковалайнен с Шкода.