Начало WRC News Нювил поведе в рали Швеция

Нювил поведе в рали Швеция

429
0
Тиери Нювил
Тиери Нювил; снимка: Хюндай

Тиери Нювил поведе след първия ден на рали Швеция, втори кръг от световния шампионат за сезон 2022. Няколко пилоти се смениха начело в подреждането.

Първата отсечка за деня и състезанието бе спечелена от От Танак, който бе първият лидер. Есапека Лапи бе най-бърз във втората и излезе пръв. В третата състезателна дистанция Кале Рованпера изпревари всички и застана начело. След това бе ред на Елфин Еванс, който следваше същата схема – победа в отсечката и оглавяване на генералното подреждане. В петата дистанция най-бърз бе Танак, но уелсецът остана пръв в общото класиране. Нювил взе предпоследната отсечка, а Рованпера – седмата. Белгиецът обаче приключи петъка като лидер в класирането в битката между петимата пилоти. Пилотът на Хюндай бе с 4,3 сек пред Рованпера. Трети се нареди Еванс (+7,4 сек).

„Направихме чист следобед. Колата работеше перфектно днес. Само няколко промени в настройките свършиха работа“, заяви Нювил

Всъщност той имаше проблеми с батерията. В автомобила на Танак пък светна червена лампа за хибридния модул и естонецът отпадна за деня.

В Тойота бяха сравнително доволни от темпото си и че пилотите им заемаха местата от второ до четвърто. Гумите на някои от автомобилите им бяха прекалено износени в края на деня. Рованпера отбеляза, че е бил и твърде предпазлив на места.

„Започнах малко бавно сутринта, но следобед усещането бе по-добро“, каза от своя страна Еванс. „Натискахме малко повече, когато можехме. Като цяло скоростта е налице, но не напаснахме всичко както трябва.“