Начало WRC News Нювил с драматична победа в Корсика

Нювил с драматична победа в Корсика

768
0
Тиери Нювил
Тиери Нювил, снимка: Хюндай

Тиери Нювил с Хюндай i20 спечели рали Корсика след драма в последната отсечка. Преди нея белгиецът беше на 2-а позиция на 11.5 сек зад лидера Елфин Еванс от М-Спорт с Форд Фиеста.

И изглеждаше, че няма да как вземе първото място. Във финалния кратък етап, който бе и Power Stage, Еванс обаче спука гума и загуби около 1 минута и половина. Така британецът остана 3-и в крайното класиране.

А денят се развиваше страхотно за него. Еванс го стартира с 4.5 сек пасив спрямо Нювил, но в първия етап, дълъг над 30 км, изпревари съперника си с цели 16 секунди.

Така той излезе начело и му бе нужно само внимателно преминаване през финалния етап, за да спечели първа победа за сезона. Елфин обаче нямаше късмет. От драмата му се възползва и шампионът Себастиен Ожие със Ситроен С3, който завърши 2-и, на 40.3 сек.

По-назад в класирането промени не настъпиха спрямо съботния ден. Дани Сордо с Хюндай завърши 4-и, следван от Теему Сунинен с Форд Фиеста, който задържа зад себе си От Танак с Тойота.

Последният вчера спука гума и загуби близо 2 минути. Топ 10 допълниха Есапека Лапи, Себастиен Льоб, Крис Мийк, който бе най-бърз в Power Stage-a, и Яри-Мати Латвала.

С успеха си Нювил излезе начело в шампионата с 2 точки пред Ожие. Досегашният лидер Танак е 3-и на 5 т. от Тиери. Хюндай е начело и при отборите с 12 точки пред Ситроен.