Начало Рали Нювил сигурен, че ще демонстрира силно темпо във Финландия

Нювил сигурен, че ще демонстрира силно темпо във Финландия

29
0
Тиери Нювил

Тиери Нювил има вече три подиума в световния рали шампионат този сезон и сам се чудеше наскоро дали след две трети и едно второ място няма пък да дойде ред и на победа. Белгийският пилот на М-Спорт и навигаторът му Никола Гилсул се радват на силно представяне тази година и се надяват то да продължи и в идващата надпревара във Финландия.

Нювил не почива много по време на лятната ваканция във WRC. Той изпробва новия Форд Фиеста R5 в рали Ипр (и постигна забележителни резултати), участва като гост състезател в 25h BeTrophy на пистата Спа-Франкоршамп, помогна за настройването на няколко готови за доставка Фиеста R5 и кара Форд Фиеста R2 в рали Люксембург.

Направихме чудесен тест (преди Финландия) – два пълни дни заедно с Мадс [Остберг] и колата върви страхотно. Успяхме да работим като истински екип – споделяхме мисли и опит, така че нямам търпение за предстоящата надпревара. А тя винаги е специално събитие. По отсечките задължително има много зрители, участват много WRC-коли и конкуренцията е на ниво. Това е изключително бързо състезание с най-добрите скокове за цялата година. В зависимост от времето стартовата позиция може да се окаже особено важна. Хубаво е и автомобилът да е настроен от самото начало, за да направиш силна квалификация. Добрите бележки също са жизненоважни. Тази година имаме нова система. Ще проверим всичко, което вероятно ще ни коства време, но съм сигурен, че ще демонстрираме истинското си темпо при вторите преминавания – коментира Тиери.

Елфин Еванс пък ще се състезава с новия Форд Фиеста R5 във Финландия, след като взе сензационно шесто място с Фиеста RS WRC при дебюта си миналия месец. Той ще се надбягва във WRC2 и макар да бе част от процеса на разработка и работа по колата, изкара последните седмици в допълнително опознаване на модела.

Досега автомобилът върви фантастично. Състезанието няма да е лесно. Ще има доста бързи скандинавци, гонещи победата, но ние ще дадем най-доброто от себе си. Определено харесвам ралито, а и спечелихме там миналата година. Надпреварата е много бърза – всъщност най-бързата в календара – и това изисква пълно доверие в навигатора. Като подготовка карахме на подобни пътища (като тези във Финландия) заедно с Марко Мартин и екипа на ММ-Моторспорт. Марко в частност много ни помогна. Той знае какво се иска, за да спечелиш и за мен бе страхотна възможност да получа съвет от такъв човек – заяви Еванс.