Начало WRC News Нювил увеличи аванса си в Кения след порой

Нювил увеличи аванса си в Кения след порой

268
0
Тиери Нювил
Тиери Нювил; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Тиери Нювил увеличи аванса си в рали Кения до почти цяла минута – 57,4 сек пред Такамото Кацута. Вторият ден от надпреварата премина почти спокойно в сравнение с петъчните брутални отсечки. В края на съботата обаче се изсипа порой.

Нювил контролираше темпото по отсечките без да рискува прекалено. В последната състезателна дистанция за деня с поетичното име „Спящия воин“ (31,04 км) обаче се изля истински порой. Пясъкът и пепелякът по трасето се превърнаха бързо в кал и преминаването с твърди гуми наподобяваше пързаляне с кънки. Нювил предпазливо премина отсечката, докато Кацута излетя и загуби повече от 20 секунди.

„По принцип не съм особено емоционален или стресиран, но в тези условия бях!“, призна Нювил

„Отказах обаче да загубя позицията след такава борба в продължение на два дни и водих упорито битка. В крайна сметка изпитвам облекчение, че още водим. Няма значение с колко, важното е, че сме начело.“

Кацута бе подложен на натиск от От Танак, който постепенно скъсяваше дистанцията до японски пилот. В бурята обаче световният шампион за 2019 г. спря, за да забърше изпотеното си предно стъкло и загуби повече от минута. Това го прати четвърти.

Себастиен Ожие спечели три отсечки, а внимателното преминаване на последната състезателна дистанция го изведе трети. Той е на 18,1 сек зад Кацута.