Начало Рали Нювил във възторг от Форд Фиеста R5

Нювил във възторг от Форд Фиеста R5

112
0
Форд Фиеста R5

Тиери Нювил е във възторг от новия Форд Фиеста R5, след като кара автомобила по време на рали Ипр в родината си Белгия. Той успешно завърши всичките 19 отсечки на надпреварата, които по принцип познава добре, но не бе преминавал с тази кола, първите екземпляри от която вече заминаха към новите си собственици.

Условията на тазгодишното издание на Ипр пасваха идеално на Нювил и навигатора му Никола Гилсул. Времената им бяха засичани, въпреки че не участваха в надпреварата и резултатите бяха повече от впечатляващи: ако екипажът бе част от този кръг на европейския рали шампионат, то щеше да има 19 етапни победи!

Състезанието все пак не премина без няколко грешки и някое и друго излитане, за щастие – всичките леки. В 14-ата отсечка се спука и гума, заради която Тиери загуби цели три минути, но като цяло скоростта и представянето бяха налице. Белгиецът бе окрилен от най-добрия си резултат във WRC и спокойно можеше да спечели Ипр с впечатляващите 2 минути преднина.

Форд Фиеста R5 е последната стъпка в „стълбата на възможностите“ на М-Спорт преди световния рали шампионат. Автомобилът е базиран на Фиеста ST с 1,6-литровия EcoBoost двигател. За колата имаше повече от 20 предварителни депозита.

– Автомобилът е наистина впечатляващ. Може да се сравнява с WRC кола по отношение на шасито и спирачките, въпреки че двигателят, разбира се, не е същият и имаш само пет предавки. Управлява се страхотно и е истинско забавление да я караш. За регионални шампионати като ERC е просто перфектна – по-евтина от Супер 2000 или RRC (Regional Rally Car), но въпреки това е изключително конкурентоспособна. Можеш да се адаптираш към този автомобил страшно бързо. Веднага придобиваш увереност зад волана и от там идват и добри времена. Великолепна кола за пилоти, желаещи да докажат скоростта си. Смятам, че всички са свършили страхотна работа спрямо правилата за този нов клас – коментира Тиери.