Начало Рали Ожие взе осма победа за сезона

Ожие взе осма победа за сезона

56
0

Себастиен Ожие спечели осма победа за сезон 2014 г., финиширайки пръв в последния кръг от тазгодишния световен рали шампионат в Уелс. Вече двукратният носител на WRC короната остана без конкуренция, след като съотборниците му Андреас Микелсен и Яри-Мати Латвала допуснаха грешки и изостанаха назад в колоната.

– Това бе най-добрият начин да приключим годината. Целта ни бе победа, като нямаше напрежение и наистина искахме да се насладим на момента. В началото вървяхме на пълна газ, но състезанието ми се промени напълно след проблема на Яри-Мати. Просто бе нужно да контролирам темпото. Това не е най-забавното нещо на земята, но трябваше да го сторя – коментира Ожие.

За Латвала остана утехата от три бонус точки за най-доброто време в пауърстейджа.

Мико Хирвонен завърши последното си рали в световния шампионат на втора позиция. Това е 69-и подиум за финландеца, който приключва WRC кариерата си с надпреварата в Уелс.

– Щастлив съм. Не можеше да има по-добър финал. Имахме фантастична битка и много неща със сигурност ще ми липсват. И има толкова много хора, на които да благодаря – сподели Мико.

Последното място на подиума зае Мадс Остберг, след като съотборникът му в Ситроен Крис Мийк загуби време заради повредена гума в предпоследната отсечка. Британецът все пак се добра до пауърстейджа и в крайна сметка финишира шести. Разочарованието му бе осезаемо, след като вървеше много стабилно на третата позиция почти през цялото рали.

От неволите на Мийк се възползваха още Тиери Нювил (Хюндай) и Елфин Еванс (М-Спорт), които станаха съответно четвърти и пети. Седми стана От Танак (с частен Форд Фиеста RS WRC), Латвала, Мартин Прокоп (Жипокар), Хейдън Падън (Хюндай).

Мийк не бе единственият разочарован в последния ден на рали Уелс. Хенинг Солберг също отпадна почти в самия край заради теч на гориво.

От М-Спорт, които подготвят и неговия Форд, съобщиха, че са решили пилотът да спре от съображения за сигурност след установяването на теч. Хенинг вървеше стабилно в топ 10. Това бе шестото му участие в надпревара този сезон, като само в Уелс Солберг не успя да вземе точки.