Начало Рали Ожие на 6,6 сек пред Латвала в Уелс

Ожие на 6,6 сек пред Латвала в Уелс

19
0

Себастиен Ожие приключи първия ден на рали Уелс начело в класирането, но с не много голяма преднина. Вече двукратният световен шампион е на 6,6 секунди пред съотборника си във Фолксваген Яри-Мати Латвала.

– Първите отсечи сутринта бяха прекрасни за каране. Колата бе фантастична. Условията се оказаха по-добри от очакваното и бяхме в състояние да караме без каквото и да е напрежение. Следобед обаче стана значително по-сложно. Пътищата бяха доста по-хлъзгави и се борих с нестабилност на предната част. Накрая водех истинска битка с волана, за да задържа автомобила на трасето – коментира Ожие.

При Латвала нещата се получиха на обратно: финландецът бе по-доволен от следобедните етапи.

– Водихме страхотна битка със съекипниците ми и в крайна сметка разликата е само няколко секунди. Следващите няколко дни обещават да са вълнуващи. Следобед някои секции бяха като полирани от преминалия през тях брой автомобили, поради което и бяха много хлъзгави. Беше сложно да се преценява нивото на сцепление, да знаеш къде да атакуваш. Не бе леко да се кара, но пък бе истинско забавление – обясни Яри-Мати.

Андреас Микелсен с третото Поло R WRC, който бе най-бърз в шейкдауна, се удари сутринта и счупи предно дясно окачване.

Трета позиция в края на първия ден заема Мико Хирвонен, за когото това е последна WRC надпревара в кариерата му. Пилотът на М-Спорт обяви, че се оттегля от световния шампионат. Той е далеч от двубоя за победата, тъй като е на над 1:10 мин от Ожие. Освен това призна, че е допуснал няколко грешки:

– Сбърках в началото, после още няколко пъти, докато се опитвах да наваксам изоставането. Но времената бяха доста добри в толкова сложни условия.

Четвърти и пети са пилотите на Ситроен Крис Мийк и Мадс Остберг. Зад тях е Тиери Нювил (Хюндай), а топ 10 оформят Елфин Еванс, От Танак, Хенинг Солберг, Мартин Прокоп.