Начало Рали Опел АДАМ R2 превзема европейската рали сцена

Опел АДАМ R2 превзема европейската рали сцена

91
0
Опел АДАМ R2

Опел АДАМ R2 оказа сериозно въздействие на европейската рали сцена в рамките на седемте месеца от началото на хомологацията му за състезания от международната автомобилна федерация (ФИА). Със своите 190 к.с. мощност автомобилът взе цели 12 победи от 15 старта в класа си в националните шампионски надпревари на Германия, Испания, Франция и Австрия.

В Испания Естебан Валин и навигаторът Боря Одризола са водачи в класа R2 с АДАМ R2 осигурен от испанския вносител на марката, а Йоан Бонато и Тиери Мишо от Опел Моторспорт Тийм Франс са на върха на класациите във Франция. След фалстарт на дебютното състезание Даниел Волингер и Бернард Холцер набират скорост в австрийския рали шампионат, грабвайки две победи в класа в двете последни състезания. Не е за пренебрегване и фактът, че АДАМ R2 подготвен от германския клиентски отбор Audex Motorsport от Екстертал и пилотиран от холандеца Тимо ван дер Марел също си осигури победа в класа на дебютното състезание в Холандия. Немско-люксембургският дует Юлиус Танерт и Дженифър Тиилен, един от водещите отбори през този сезон на ADAC Опел Рали Къп, завършиха на второ място в рали Люксембург при силната конкуренция на 19 автомобила R2.

Водачите от младежкия отбор ADAC Опели Рали Джуниър Тийм имат още повече причини за радост. Мариан Грийбел/Александър Рат и Фабиан Крайм/Жозефин Бейнке взеха чисти победи във всеки кръг от Division 5 на сериите ADAC Рали Мастърс досега, като само веднъж изпуснаха двойната победа. Тези млади пилоти на Opel достигнаха втората степен на представителната пирамида за таланти на Опел и ADAC, след като станаха най-добре класиралите се състезатели в младежка възраст в ADAC Опел Рали Къп за 2013 година. С това те получиха и селекция от скрийниговата сесия за пилоти. Целта на програмата на Опел/ADAC е да отведат младите германски пилоти до върха на европейските рали спортове.

Допълнително доказателство за конкурентоспособността на Опел АДАМ R2 е ралито GEKP Ypres Rallye в Белгия, проведено на 20-21 юни. При стартирали 44 автомобила от класа R2 от най-различни марки – включително 15 екипа на FIA Junior European Championship – Мариан Грийбел/Александър Рат се бореха за завършване с място на подиума на едно от най-представителните ралита на асфалт в Европа. За съжаление получиха повреда в трансмисията в началото на двадесетия и последен етап, заемайки дотогава трета позиция. Бившият европейски шампион Бруно Тири също се представи чудесно при дебюта си с АДАМ R2, когато се удари в камък и отпадна. Фабиан Крайм/Жозефин Байнке имаха подобна съдба в последния етап, но все пак успяха да завършат на девето място в категорията R2 след като спряха за смяна на колело.

ADAM R2 напълно отговаря на високите ни очаквания до момента – отбелязва директорът на Opel Motorsport Йорг Шрот. – Автомобилът е бърз и надежден. А нашите екипи оценяват по достойнство неговите динамични характеристики и възможностите за прецизна настройка. Качествата на ADAM R2 вече предизвикват силен интерес от много клиентски отбори в Европа и разбира се ние сме доволни от този факт.