Начало Рали От ФИА смятат, че новите WRC коли са опасно бързи

От ФИА смятат, че новите WRC коли са опасно бързи

85
0

Международната автомобилна федерация (ФИА) смята, че новите коли в световния рали шампионат са прекалено бързи и е нужно максималната им скорост да бъде ограничена. Такова виждане е споделил пред журналисти рали-директора на централата Ярмо Маханен по време на надпреварата в Швеция преди второто преминаване на отсечката Knon, което беше отменено от съображения за сигурност.

При първото преминаване през нея, което бе в 9-ия етап, най-бърз бе От Танак с Форд Фиеста от екипа на М-Спорт, като естонецът постигна средна скорост от 137.8 км/ч. Това е с 11 км/ч по-бързо от това на всеки друг пилот минал участъка преди това. Идеята е средната скорост да бъде ограничена на около 130 км/ч.

„Сегашните коли са много по-бързи от старите, заяви Маханен. – Но дори и миналата година те преминаха този специален етап със средна скорост над 125 км/ч. Този род отсечки ни казват само едно нещо – трябва да се засили контролът, когато организаторите предлагат нови трасета за скоростните етапи.

Трябва задължително да ги проверяваме. Ако разберем че там може да се постигне средна скорост над 130 км/ч, трябва да им се обърне специално внимание. Смятаме че такава висока скорост е вече прекалена и трябва да помислим за промени в регламента.”