Начало Рали Ожие спечели рали Германия

Ожие спечели рали Германия

20
0

След като в предишните две години Фолксваген не успя да спечели домашното си рали, през тази година световният шампион Себастиен Ожие успя да се изкачи на най-високото стъпало на подиума на рали Германия. Французинът успя да изпревари съотборниците си Яри-Мати Латвала и Андреас Микелсен и направи поредна крачка към спечелването на третата си световна титла. За Фолксваген пък това бе трета тройна победа за сезона.

„Чудесна победа, чувствам се облекчен“, заяви Ожие след края на надпреварата. „Напрежението през този уикенд бе сериозно, защото всеки очакваше да спечелим. Сега след тази тройна победа се приближихме с още една крачка към титлите и съм щастлив.“

Триумфът на Фолксваген нямаше как да бъде по-сериозен. Още от първия ден пилотите на екипа доминираха и оставиха конкуренцията далеч зад себе си. След като Ожие и Латвала водеха оспорвана битка в първите два дни, в събота следобед французинът успя да увеличи сериозно аванса си.

Микелсен от своя страна остана в сянката на своите двама по-опитни съотборници. Въпреки това той показа солидно представяне и в нито един момент нямаше притеснение за третото си място. Именно затова от събота следобед той бе използван и като тест пилот, за да изпробва нов диференциал, който трябва да се появи на следващото асфалтово рали на остров Корсика.

Пилотите на Хюндай, Тиери Нювил и Дани Сордо, които миналата година заеха първо и второ място в Германия сега не успяха да се противопоставят на Фолксваген. Двамата обаче си спретнаха интересен двубой за четвъртото място, който в крайна сметка бе решен от тим шефът Мишел Нандан, за да не бъдат изпуснати ценни точки в класирането при конструкторите. Така Сордо стана четвърти, а Нювил трябваше да се задоволи с петото място. Хюндай пък изпревари Ситроен и вече е втори в класирането при конструкторите.

Рали Германия приключи разочароващо за французите. Крис Мийк изглеждаше бърз в първия ден, но за четвърти пореден път допусна пилотска грешка, която му струваше доброто класиране. След като излетя в ливадата северноирландецът счупи окачване и загуби повече от десет минути. Двете точки спечелени от второто място в пауърстейджа не бяха утеха за него.

„Направих голяма глупост първия ден и съм много разочарован“, заяви Мийк след надпреварата. Неговият съотборник Мадс Остберг не успя да се справи със своята слабост – карането на асфалт. Норвежецът се класира едва седми. Добро впечатление направи обаче младата надежда Стефан Льофебър, който в първото си състезание с WRC кола успя да се класира десети.

Уелсецът Елфин Еванс спечели шестото място за екипа на Форд. Неговият съотборник От Танак трябваше да се задоволи с осма позиция на финала след няколко грешки. Хейдън Падън от отбора на Хюндай пък спечели предпоследното място в точките.