Начало Рали Ожие пръв в Германия, Сордо изпревари Нювил с 0,1 сек за второто...

Ожие пръв в Германия, Сордо изпревари Нювил с 0,1 сек за второто място

51
0

Себастиен Ожие спечели рали Германия, а отборът на Хюндай взе двоен подиум, като Дани Сордо изпревари само с 0,1 сек съотборника си Тиери Нювил и застана на по-високото стъпало на почетната стълбичка. Четвърти завърши Андреас Микелсен, който до последно водеше битка със съперниците от Алценау, но не издържа на темпото им.

Микелсен загуби две позиции в началните две отсечки за деня. Първо Сордо го изпревари в Дронтал, а след това и Нювил го задмина в Зауертал. Испанецът заяви, че се радва на напредъка, но основната му цел е да стигне сигурно до финала, което и стори.

„Направих добра отсечка, но към края имах известни грижи със спирачките”, гласеше обяснението на Андреас. „Наистина съм на границата, навсякъде. Мисля, че наличието на две резервни гуми малко ни забави, но и момчетата на Хюндай са наистина бързи.”

Предпоследната състезателна дистанция (второто преминаване на Дронтал) бе отменена от организаторите заради сигурността на зрителите. Единствено Ерик Камий (М-Спорт) премина през отсечката със състезателна скорост, след което бе решено тя да не се провежда.

„Причината за спирането бяха зрители, застанали в забранена зона”, обясниха в свое изявление организаторите, използвайки случая отново да призоват публиката да спазва ограниченията: „Наличието на зрители в осигурителни и забранени зони поставя в опасност не само тях, но и провеждането на цялото състезание, защото е причина за отмяна на отсечки.”

Финалният етап за неделята и надпреварата бе Зауертал 2, като това бе и пауърстейджът на ралито. Той бе спечелен (както и три бонус точки) от Нювил, следван от Яри-Мати Латвала и Ожие.

„Страхотно! В колата си мислех, че от дълго време не съм се борил така за победа и това чувство много ми липсваше. Беше страшно вълнуващо”, коментира Себастиен след финала.

Пети в състезанието финишира Хейдън Падън с третия Хюндай i20 WRC. Мадс Остберг (М-Спорт) зае шестата позиция, а топ 10 допълниха пилотите на и с Шкода Есапека Лапи, Ян Копецки, Армин Кремер и Гислен де Мевиус.

Следващият кръг от световния рали шампионат (след отмяната на надпреварата в Китай) ще е във Франция (29 септември – 2 октомври).