Начало Рали Ожие доближи Микелсен на 0,2 сек, пилотите на Хюндай се борят за...

Ожие доближи Микелсен на 0,2 сек, пилотите на Хюндай се борят за подиум

87
0

Грешка на Андреас Микелсен позволи на съотборника му Себастиен Ожие да се доближи само на 0,2 сек до него рано през втория ден на рали Германия. Двамата водят битка с пилотите на Хюндай в домашната и за двата отбора надпревара. Тиери Нювил е на 11,1 сек от Микелсен, а Дани Сордо – на 5,7 сек зад съекипника си след седмата отсечка от надпреварата.

Андреас завърши първия ден от ралито, през който се проведоха пет отсечки, с 4,3 секунди аванс. Той обясни, че се е опитал от началото да кара възможно най-бързо, но в същото време и сигурно, което му се удаваше на моменти по-добре, отколкото на съперниците.

„Сеченето на завоите бе нанесло много мръсотия по трасето и заради това бе страшно хлъзгаво. Преминахме първите отсечки чисто и трябва да продължим по същия начин”, допълни норвежецът.

Тази сутрин обаче Микелсен избра меки гуми заради прогнозата за мокър асфалт. Ожие сложи смесена селекция от две твърди и две софт, залагайки на по-суха настилка. Първоначално Андреас увеличи малко аванса си – до 5,8 секунди, но загуби 5,6 от тях във второто изпитание от началото на деня!

„На едно отклонение продължихме направо, трябваше да се върна и загубих ценни секунди”, обясни Микелсен, цитиран от wrc.com. „Това е животът. Но все още сме в битката. Старая се да натискам колкото мога повече след тази грешка.”

Ожие не бе недоволен от старта си при положение, че вчера и той допусна същия пропуск като Андреас: „Като цяло не поех твърде много рискове. Преди всичко исках да изкарам деня без инциденти. Разликите между мен, Андреас, Тиери и Дани не са големи и обещават вълнуваща борба на Панцерплате.”

Яри-Мати Латвала с третото Поло R WRC спря в петък с повредена скоростна кутия само на 7 километра след старта на първата отсечка, а днес се състезава по Рали 2.

Тимът на Хюндай направи силен старт в Германия, като Нювил се движеше постоянно в топ 3 и взе етапна победа на Мозелланд. Белгиецът поиска някои промени по настройките в средата на първия ден, след което му трябваше малко време да свикне с поведението на колата.

„Нещата обаче се получиха добре. След това в четвъртата отсечка малко прекалих с отсичането на един тесен завой, завъртях автомобила и трябваше да се върна на трасето. Това ми коства около 5 секунди. Като цяло смятам, че сме в добра форма и можем да постигнем добър резултат в домашното си състезание”, допълни Тиери.

Сордо се върна зад волана, след като пропусна рали Финландия заради контузия и бързо си върна ритъма. Той сподели, че се чувства добре и продължи: „Първият етап бе малко изненадващ, защото имаше нанесена доста кал по асфалта. Постепенно обаче нещата се подобриха, следобед условията не бяха толкова трудни.”

След седем отсечки в надпреварата От Танак заема петата позиция, а топ 10 допълват Стефан Льофебр (Ситроен), Мадс Остберг (М-Спорт), Хейдън Падън (Хюндай) и пилотите на Шкода Понтус Тидеманд и Есапека Лапи.