Начало Рали Обмислят ограничения за пилотите в WRC за 2017 г.

Обмислят ограничения за пилотите в WRC за 2017 г.

35
0

ФИА обмисля да въведе ограничения за това кои пилоти ще могат да карат новите коли от WRC за 2017 г. През следващия сезон автомобилите ще бъдат доста по мощни (около 380 к.с.) и с по-голямо аеродинамично притискане, което ще ги направи по-трудни за каране. А това може да ги направи и неподходящи за някои по-млади полти без опит в спирта.

В тази връзка рали директорът на ФИА Ярмо Махонен потвърди, че ще бъде изградена система за оценяване на кандидат-пилотите, която няма да допуска случайни хора да се състезават тези рали автомобили. В тази система производителите на техниката ще предлагат за одобрение на федерацията пилоти, а централата ще реши дали да им позволи да карат.

Според Махонен не е нужно да се стига до „Суперлиценз“ по подобие на този за Формула 1, но при всички положения централата иска да въведе контрол над пилотския състав, какъвто в момента няма: „Днес можеш да сложиш парите на масата и да седнеш в колата. Искаме ли така наречените пилоти джентълмени в шампионата? Не, не ги искаме. Нито искаме да видим 18-годишен пилот да прави дебюта си в шампионата с такъв автомобил.“