Начало MotoGP News Обжалването на наказанието на Маркес ще бъде разгледано от Апелативния съд на...

Обжалването на наказанието на Маркес ще бъде разгледано от Апелативния съд на MotoGP

238
0
Марк Маркес, Хонда
Марк Маркес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Обжалването на наказанието на Марк Маркес ще бъде разгледано от Апелативния съд на MotoGP. До това заключение се стигна след като от Хонда решиха да оспорват промените в санкцията  на испанеца след инцидента с Мигел Оливейра и Хорхе Мартин.

Маркес потегли от полпозишън в първия старт за сезон 2023 в Португалия. Състезателят на Хонда водеше оспорвана битка за позициите на подиума с Мигел Оливейра (RNF Априлия) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати). В третата обиколка Маркес допусна греша при спирането за завоя Лагос и удари Оливейра и Мартин. В резултат на това само състезателят на Прамак Дукати успя да продължи участието си в надпреварата

Инцидентът не позволи на Маркес и Оливейра да участват в предстоящия състезателен уикенд в Аржентина. Двамата получиха различни травми и в момента се възстановяват.

Стюардите в Портимао разгледаха случката между двамата състезатели и решиха Маркес да премине два пъти през дългата обиколка по време на уикенда в Аржентина. Малко по-късно обаче от Хонда обявиха, че 30-годишният състезател няма да участва в предстоящото събитие. Следователно той щеше да избегне санкцията си от Португалия.

Във вторник обаче ФИМ излезе с актуализирано изявление. В него се казваше, че наказанието на Маркес ще бъде изтърпяно след като той се завърнена пистата. От Хонда бяха недоволни от изменението на санкцията на испанеца. Японците публикуваха свое изявление, в което обявиха, че ще обжалват последното решение на ФИМ.

След изслушване в четвъртък сутринта, апелативните стюарди на ФИМ решиха да отнесат въпроса до Апелативния съд на MotoGP. Все още не е ясно кога ще се проведе изслушването в Апелативния съд. Предполага се, че това ще се случи трябва преди уикенда за Гран при на Америка.

Поведението на Маркес бе разкритикувано от Алейш Еспаргаро. Пилотът на Априлия призова той да бъде отстранен за едно състезание. Екипът на RNF Рейсинг пък публикува собствено изявление. В него се призовава за по-строги наказания за пилотите, които са замесени в инциденти този между Маркес и Оливейра.