Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Люис Хамилтън напуска Мерцедес в края на сезон 2024

Официално: Люис Хамилтън напуска Мерцедес в края на сезон 2024

2523
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън напуска Мерцедес в края на сезон 2024, съобщиха официално от отбора от Бракли. Новината изтече късно снощи в италиански медии и днес до обяд бе оповестена навсякъде, предизвиквайки буря от реакции и коментари. Споразумението на пилота с Ферари бе неочаквано, тъй като от една страна слух за преминаване на Хамилтън в Скудерията се появява по няколко пъти годишно, а от друга Люис подписа в края на август 2023 г. нов договор с Мерцедес.

„Като комбинация между отбор и пилот нашите взаимоотношения с Люис бяха най-успешните в историята на спорта“, коментира Тото Волф.

„Към това можем да гледаме с гордост. Люис винаги ще е важна част от историята на Мерцедес в автомобилния спорт. Знаехме, че в някакъв момент сътрудничеството ни ще приключи. Този ден дойде. Приемаме решението на Люис да търси ново предизвикателство. Засега ни предстои нов сезон и сме съсредоточени върху това да направим силна 2024 г.“, допълни Волф.

От Мерцедес посочиха, че Хамилтън е активирал клауза, позволяваща му да напусне тима

Самият пилот заяви, че е изкарал 11 невероятни години с отбора и се гордее невероятно много с общите им постижения.

„Мерцедес е част от живота ми, откакто бях на 13 години. Тук съм израснал, така че решението да си тръгна бе едно от най-трудните в живота ми. Но моментът е подходящ да предприема тази стъпка и се вълнувам, че ми предстои ново предизвикателство. Завинаги ще съм благодарен за невероятната подкрепа от страна на семейството на Мерцедес и особено на Тото за приятелството и лидерството. Искам да завършим работата си силно. 100% съм отдаден на това да постигна възможно най-добро представяне през тази година и да превърна финалния си сезон със „сребърните стрели“ в такъв, който ще се помни“, каза Хамилтън.

Президентът на Ферари Джон Елкан отдавна се опитваше да привлече Хамилтън в Маранело

Дори бе вечерял с пилота преди време, но не бе успял да го убеди да се присъедини към италианския тим. Според наблюдатели Елкан се опитва да подражава на дядо си – легендарният Джани Аниели. Адвоката, както е прякорът на Аниели, заявява на представянето на Ферари през 1996 г.: „Дадох ви всичко, което поискахте досега. Сега ви давам последното липсващо парче: най-добрият пилот в света.“ Михаел Шумахер се присъединява към Ферари за сезон 1996 в F1. Твърди се, че след това Аниели казал за Скудерията: „Ако не успеят да спечелят с Шумахер, то вината ще си е тяхна.“

Елкан, който е син на дъщерята на Аниели Маргарита, не е избраният от Адвоката ръководител на империята на семейството. Наследява поста след смъртта на братовчед си Джовани. До ден-днешен понякога се изразяват съмнения относно способностите му да ръководи концерна. По отношение на Формула 1 не особено голямата му ангажираност прави впечатление на фона на огромното участие, взимано в работата на тима от президенти на компанията като Лука ди Монтедземоло и Серджо Маркионе. Затова се смята, че чрез привличането на Хамилтън Елкан се опитва да повтори стореното от дядо си.

Разликите, разбира се, са големи. Не е и ясно как ще се стиковат младата звезда на Ферари Шарл Льоклер и Хамилтън. До момента, когато ще станат съотборници, има година. Дотогава всичко ще е в сферата на предположенията и догадките.