Начало Moto News Официално: Аояма напуска MotoGP, отива в супербайк

Официално: Аояма напуска MotoGP, отива в супербайк

40
0
MotoGP

След две години в кралския клас, японският пилот Хироши Аояма напуска MotoGP. Бившият световен шампион в клас 250 куб. см отива в световния шампионат на супербайк.
Honda Motor Europe и Ten Kate Racing обявиха, че втори пилот в екипа на Castrol Honda през 2012 г. в световния шампионат на супербайк WSBK ще бъде Хироши Аояма. Японецът дойде в началото на този сезон в екипа на San Carlo Honda Gresini и получи заводска Honda RC212V.
29-годишният Аояма е от префектура Чиба и започва да се състезава с минибайк още 5-годишен. След това кара в японския шампионат в 125 и 250 куб. см и идва през 2004 г. през мотоциклетната Гран При. Преди да стартира в MotoGP, Хироши се състезаваше в 250 куб. см и спечели една титла, 9 победи и18 подиума. Този сезон единственият японец във висшия клас спечели едно четвърто място на Херес, но в другите стартове няма по-предно място от 7-о. Така догодина във екипа на Фаусто Грезини остава само един пилот – Марко Симончели, както е Тони Елиас в LCR Honda.
Аояма е карал Honda в по-голямата част от кариерата си. Сега ще му се наложи да изучи няколко нови писти и особеностите на новия мотоциклет Honda CBR1000RR Fireblade за 2012 г., с който ще кара в WSBK.